Aspidodiadematoides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aspidodiadematoida)
Infotaula d'ésser viuAspidodiadematoides
Aspidodiadematidae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumEchinodermata
ClasseEchinoidea
OrdreDiadematoida
FamíliaAspidodiadematidae Modifica el valor a Wikidata
P.Duncan, 1889

Els aspidodiadematoides (Aspidodiadematoida) són un ordre d'equinoïdeus,[1] que inclou eriçons de mar que viuen a gran profunditat en mars tropicals.

Característiques[modifica]

Tots els membres dels dos gèneres actuals, Aspidodiadema i Plesiodiadema, es troben en mars tropicals a profunditats batials i abisals, sovint als vessants submarins d'illes. Els gèneres Culozoma, Eosalenia i Gymnotiara només es coneixen a partir del registre fòssil. L'estudi del desenvolupament larvari de Aspidodiadema jacobyi suggereix que la família ha de ser elevada a l'estatus d'ordre, com a clade germà de l'ordre Diadematoida, o possiblement ser considerada com un clade germà de les altres famílies dins d'aquest ordre.[2]

Taxonomia[modifica]

L'ordre Aspidodiadematoida inclou només família Aspidodiadematidae, amb dos gèneres i 18 espècies actuals i tres gèneres fòssils:

Referències[modifica]

  1. «WoRMS - World Register of Marine Species - Aspidodiadematoida». [Consulta: 2 octubre 2020].
  2. Young, C. M.; George, S. B. «Larval development of the tropical deep-sea echinoid Aspidodiadema jacobyi: phylogenetic implications». The Biological Bulletin, 198, 3, 2000-06, pàg. 387–395. DOI: 10.2307/1542694. ISSN: 0006-3185. PMID: 10897452.