Cereus repandus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cereus peruvianus)
Infotaula d'ésser viuCereus repandus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN151752 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCaryophyllales
FamíliaCactaceae
TribuCereeae
GènereCereus
EspècieCereus repandus Modifica el valor a Wikidata
Haw.
Nomenclatura
BasiònimCactus repandus Modifica el valor a Wikidata
Sinònims

Cereus repandus, sinònim: Cereus peruvianus, és un gran cactus columnar erecte i espinós que és originari d'Amèrica del sud i també de les illes holandeses del Carib.)[1] Sovint té l'aparença similar a la d'un arbre. És de creixement ràpid i pot créixer entre 30 a 60 cm cada any. Les seves arèoles són rodones, de color marró i separades les unes de les altres 2 cm. Les espines són rígides i mesuren entre 0,5 a 1 cm. Les arèoles de més amunt de la planta tenen més espines i són més llargues.

Pot arribar a fer 10 m d'alt i 10-20 cm de diàmetre. Les flors són blanques i poden fer fins a 16 cm de llargada. Floreix a partir dels 5-6 anys de vida de la planta Les flors s'obren de nit, cada flor només s'obre una vegada, i es tanquen de dia El fruit és semblant a la "pitaia". Té la polpa blanca, té llavors comestible i no té espines.

Cereus repandus es cultiva com planta ornamental i també té certa importància culinària fins i tot, localment, s'utilitza la seva tija en la construcció.[1]

Aquesta espècie cactàcia i l'euforbiàcia Euphorbia virosa són un exemple de convergència evolutiva morfològica.

Cultiu[modifica]

Cal regar la planta abundosament en època del seu creixement, i molt poc en període de repòs. Pot tolerar cert grau de fred i alguns graus per sota de zero, si el sòl és sec. Les plantes joves necessiten ombra però per les adultes cal el ple sol.

Es multiplica per llavors o esqueix.

Ús[modifica]

Aquesta planta necessita poca aigua i s'estudia la producció del fruit com aliment en els països que tenen el clima favorable. La polpa, com les llavors, és comestible, poc saborosa però d'una textura interessant.

Imatges[modifica]

Notes[modifica]

  1. 1,0 1,1 Villalobos et al. (2007)

Referències[modifica]

  • Anderson, Edward F. (2001): The Cactus Family: 148-149. Timber Press.
  • Villalobos, Soraya; Vargas, Orlando & Melo, Sandra (2007): Uso, manejo y conservacion de "yosú", Stenocereus griseus (Cactaceae) en l'Alta Guajira colombiana [Usage, Management and Conservation of yosú, Stenocereus griseus (Cactaceae), in the Upper Guajira, Colombia]. [Spanish with English abstract] Acta Biologica Colombiana 12(1): 99-112. PDF fulltext