Coll d'Ares (Pirineu)

Infotaula de geografia físicaColl d'Ares
Imatge
Restaurant i pla de la Duana
TipusCollada i port de muntanya Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaMolló (Ripollès) i Prats de Molló i la Presta (Vallespir) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMolló i Prats de Molló
Map
 42° 22′ 02″ N, 2° 27′ 24″ E / 42.3672°N,2.4567°E / 42.3672; 2.4567
SerraladaPirineus Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud1.513 m Modifica el valor a Wikidata
Hi passaC-38 i D-115

El coll d'Ares és un coll de muntanya dels Pirineus que uneix les comarques del Ripollès i el Vallespir, entre els termes municipal de Molló i comunal de Prats de Molló i la Presta.

Panoràmica del Ripollès des del coll

És al sud-oest[1] de Prats de Molló, a 13 quilòmetres per una bona carretera, però amb molts revolts tancats (salva uns 750 metres de diferència d'altitud en aquests 13 quilòmetres) i al nord-est de Molló, a 11 quilòmetres per una carretera de les mateixes característiques anteriors (només uns 350 metres de diferència d'altitud, però). A través de Molló, en 7 quilòmetres més hom arriba a Camprodon i en 31, a Ripoll. Des del coll d'Ares hi ha una magnífica vista panoràmica sobre les dues valls que separa.

Serveix de pas transfronterer, alhora que separa les valls del Ter i del Tec. En aquest punt hi havia hagut una duana (ara és una ampla esplanada des d'on hi ha magnífiques vistes sobre les dues valls esmentades). S'hi troben les carreteres C38 i D115.

El coll d'Ares és objectiu de diverses rutes de senderisme[2][3] per aquest sector dels Pirineus.

L'exili republicà del 1939[modifica]

Monument i inscripció en honor de l'exili republicà

El coll d'Ares va ser un dels diversos passos transpirinencs[4] per on van passar, seguint el camí de la Retirada, els qui s'exiliaren el gener i febrer del 1939 fugint de l'avenç de les tropes feixistes del general Franco i de la imminent repressió, persecució i execució de persones compromeses amb la legalitat republicana que el cop d'estat del general esmentat estava duent a terme en els territoris que ja dominava. Per això, en el coll d'Ares hi ha un monument commemoratiu de l'exili dels republicans. Passa per aquest coll la branca principal del camí de la Retirada del coll d'Ares, promogut com a ruta de senderisme per l'Ajuntament[5] de Molló.

Fites frontereres[modifica]

Al coll d'Ares hi ha la fita fronterera número 519[6] entre els estats francès i espanyol. És 8 metres al nord de l'esplanada esmentada, i es tracta d'una fita de mida mitjana, de base rectangular, a la cara est de la qual hi ha el número de la fita pintat de negre damunt d'un marc pintat de blanc. En aquest cas no hi ha la creu que sol haver-hi en moltes altres fites.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «125 - Prats de Molló i la Presta». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Prats de Molló». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Coll d'Ares