Edifici de Sindicats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Edifici sindicats)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Edifici de Sindicats
Imatge
L'edifici, gairebé completament restaurat, el desembre de 2023
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
Construcció1925 Modifica el valor a Wikidata
Construcció1922-25
Característiques
Estil arquitectònicnoucentisme Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBarcelona i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióVia Laietana, 16-18 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 23′ N, 2° 11′ E / 41.38°N,2.18°E / 41.38; 2.18

L'Edifici de Sindicats és un edifici monumental d'estil noucentista situat a la Via Laietana 16-18 de Barcelona. Es va començar a construir l'any 1922 i es va acabar l'any 1925. Es va projectar com a seu de la Caixa Mútua Popular. És obra de l'arquitecte Josep Domènech i Mansana. Actualment és la seu de les Comissions Obreres de Catalunya. L’edifici està catalogat com a patrimoni arquitectònic i té protecció BCIL (Bé Cultural d'Interès Local).

Història[modifica]

L'edifici durant les obres de restauració

L'edifici es va començar a construir l'any 1922 i es va finalitzar al 1925. En un primer moment va ser propietat de la familia Güell. Va ser seu de la Caixa Mútua Popular fins als anys trenta quan va passar a ser seu del Departament de Treball i Obres Públiques de la Generalitat republicana. Durant la Guerra Civil va ser un refugi antiaeri. Durant la Dictadura franquista, fins al 1975, va tenir les seves dependències el Sindicat Vertical. Després va ser la direcció general de l’INEM i també va haver-hi una seu del Banco Vizcaya.

El sindicat CCOO va realitzar l’ocupació de l’edifici a finals de 1989 reclamant la compensació del Patrimoni Sindical [1]expropiat durant el franquisme i el Ministeri de Treball va cedir el seu ús a CCOO i UGT, que des de llavors van compartir espais amb la CGT (que ocupava la 9a planta). Tant la UGT com la CGT es van traslladar, la UGT al 2008 i la CGT al 2018. Des de llavors CCOO ocupa les 10 plantes de l'edifici.

Arquitectura[modifica]

Secció de la façana de l'edifici Sindicats de Via Laietana amb el seu aspecte original (1925)
Detall de la gran estructura clàssica que culmina l'edifici.
Vista de la façana del Carrer Argenteria de l'edifici sindicats

L'edifici té un estil noucentista i és obra de l'arquitecte Josep Domènech i Mansana. És aproximadament triangular, amb dues façanes principals i un xamfrà semicircular a la cantonada on es troben, entre la Via Laietana i el carrer Argenteria de Barcelona. Compta amb 233 finestres només a la façana de Via Laietana i disposa de deu plantes de 2.000 m2 amb una estructura de columnes de ferro. Remet, com altres edificis de la mateixa via Laietana, a l'arquitectura comercial dels Estats Units caracteritzada per la seva funcionalitat.[2]

L'edifici s'articula per les línies verticals de les portes i finestres, interrompudes de manera discontínua per les horitzontals dels balcons. El tret visual més característic és la gran estructura circular a l'estil d'un temple clàssic, sobre l'edifici en el seu vèrtex. L'edifici s'emmarca dins de l'estil funcionalista que va començar a prevaler en l'època per als edificis administratius.

Rehabilitació[modifica]

L'any 2006 l'edifici va patir despreniments i es va procedir a la instal·lació d’una xarxa metàl·lica protectora, en principi fins que es feien les obres de rehabilitació, però que transcorregut el temps sense fer les actuacions necessàries va haver-se de reforçar.

Al mes de maig de 2022[3] van començar les obres de rehabilitació de les façanes, patis interiors i terrats amb un pressupost de 6,5 milions d'euros[4] a càrrec del Ministeri de Treball, propietari de l'edifici.[5]

Es preveu que les obres finalitzin el mes de novembre de 2023.

Referències[modifica]