Barbara Walters

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBarbara Walters

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Barbara Jill Walters Modifica el valor a Wikidata
25 setembre 1929 Modifica el valor a Wikidata
Boston (Massachusetts) Modifica el valor a Wikidata
Mort30 desembre 2022 Modifica el valor a Wikidata (93 anys)
Manhattan (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacap valor Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióSarah Lawrence College - Grau en Arts
Miami Beach Senior High School
Birch Wathen Lenox School
Ethical Culture Fieldston School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópresentadora de televisió, presentadora de notícies, periodista audiovisual Modifica el valor a Wikidata
Activitat1953 Modifica el valor a Wikidata –  2016 Modifica el valor a Wikidata
OcupadorABC News (1976–2014)
NBC (1961–1976) Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeRobert Henry Katz (1955–1957)
Lee Guber (1963–1976)
Merv Adelson (1981–1994) Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0910181 TV.com: people/barbara-walters TMDB.org: 1215477
Twitter (X): BarbaraJWalters Discogs: 1484825 Goodreads author: 251495 Goodreads character: 23922 Find a Grave: 247913679 Modifica el valor a Wikidata

Barbara Jill Walters (Boston, Massachusetts, 25 de setembre de 1929 - Nova York, 30 de desembre de 2022) fou una periodista i autora d'origen nord-americà, pionera del periodisme televisiu femení, que va presentar dos programes matinals (Today i The View) i una revista de notícies (20/20). Anteriorment havia treballat com a copresentadora d'ABC Evening News i col·laborà a ABC News.

Walters va ser originalment coneguda com una presentadora popular al programa de notícies Today a la NBC, on va treballar amb Hugh Downs i posteriorment amb els seus successors, Frank McGee i Jim Hartz. Posteriorment, Walters va passar 25 anys com a copresentadora de la revista de notícies 20/20 a l'ABC. Va ser la primera copresentadora femenina d'un telenotícies vespertí, va treballar amb Harry Reasoner a The ABC Evening News i va continuar com a col·laboradora a la divisió de notícies de la companyia i el seu programa principal, ABC World News.

Inici[modifica]

Walters va néixer a Boston, Massachusetts, filla de Louis "Lou" Walters i la seva esposa, Dena Seletsky, tots dos jueus, descendents de refugiats de l'Imperi rus. El seu avi patern, Isaac Abrahams, va emigrar a Anglaterra des de Łódź, Polònia i va canviar el seu nom a Abraham Walters; després de néixer el pare de Walters, va emigrar als Estats Units amb la família el 1900. Lou Walters va obrir la Latin Quarter a la ciutat de Nova York, va produir l'espectacle de Broadway The Ziegfeld Follies of 1943, i va treballar com a director d'entreteniment per a Tropicana Resort & Casino a Las Vegas, Nevada.

Després d'assistir a les escoles privades Ethical Culture Fieldston School i Birch Wathen Lenox School a la ciutat de Nova York, Walters es va graduar a la Miami Beach Sènior High School el 1947 i el 1951, va obtenir un B.A. en anglès del Sarah Lawrence College.

Carrera[modifica]

Després d'un breu període com a publicista per Tex McCreary Inc. i un lloc com a escriptora per a CBS News, Walters es va unir a The Today Xou com una escriptora i investigadora el 1961 i va assumir la posició de "Today Girl," treballant les assignacions més lleugeres i el pronòstic del temps. En menys d'un any després, s'havia convertit en una reportera general i estava desenvolupant, escrivint i editant els seus propis informes i entrevistes; no obstant això, no va ser nomenada com la copresentadora del programa fins al 1974, quan la NBC oficialment la va designar per fer-ho. Aquí, Walters va fer duo amb Harry Reasoner com a copresentadora en The ABC Evening News des de 1976 fins a 1978. La relació entre tots dos va ser difícil i efímera, ja que a Reasoner no li va agradar tenir una copresentadora. Cinc anys després del començament d'aquesta associació, Reasoner –que havia tornat a CBS News– va tenir una entrevista memorable i cordial amb Walters a 20/20, en ocasió de l'estrena d'un nou llibre escrit pel presentador.[1]

Walters també és coneguda per presentar la revista noticiosa 20/20 durant molts anys, juntament amb el presentador Hugh Downs el 1979. Al llarg de la seva carrera amb l'ABC, Walters ha aparegut en els especials de notícies de l'ABC com una comentarista, incloent inauguracions presidencials i la cobertura dels atemptats de l'11 de setembre de 2001, i ha moderat diversos debats presidencials, incloent el succeït entre Jimmy Carter i Gerald Ford que es va realitzar en el Phi Beta Kappa Memorial Hall en Williamsburg, Virginia, durant les eleccions presidencials de 1976. Molts dels seus programes regulars i especials són sindicalizats al llarg del món. A partir de 2004, està en semi-jubilació de la seva professió de periodista, però roman a l'ABC News com a corresponsal i presentadora.

D'altra banda, Walters també és una presentadora de temps parcial en el programa diürn The View, del qual és cocreadora i productora executiva amb el seu soci de negocis, Bill Geddie. En els crèdits de l'obertura original, Walters va descriure el programa com un fòrum per a dones de diferents generacions, orígens i punts de vista.

Les seves entrevistes amb els líders mundials abracen tots els àmbits de la vida i s'han convertit en una crònica de l'última part del segle xx. Líders que Walters ha entrevistat al llarg dels anys inclouen el Sha Mohammad Resa Pahlavi de l'Iran, Borís Yeltsin de Rússia, Jiang Zemin de la Xina, Margaret Thatcher del Regne Unit, Fidel Castro de Cuba, Indira Gandhi d'Índia, Václav Havel de la República Txeca, Muamar el Gadafi de Líbia, Hussein I de Jordània, Abdalá bin Abdelaziz d'Aràbia Saudita, Anwar el-Sadat d'Egipte, el primer ministre israelià Menájem Beguin i Hugo Chávez de Veneçuela, entre molts altres. També ha entrevistada persones influents fos del món polític, entre els quals Michael Jackson, Katharine Hepburn, Anna Wintour, i Laurence Olivier. Walters va considerar el Dr. Robert Smithdas, un home sord i cec que va passar la seva vida millorant les vides d'altres persones de la seva mateixa condició, com el seu entrevistat més inspirador.

El seu prestigi la convertí en presentadora de diversos programes especials per l'ABC que obtenen uns alts índexs d'audiència. Des de 1993, ha presentat una sèrie de programes especials dedicats a repassar els personatges més rellevants de l'any, anomenat Barbara Walters' 10 Most Fascinating People. És coneguda pel seu periodisme de personalitat (anteriorment una especialitat d'Edward R. Murrow) i per les seves xerrades profundes: El 3 de març de 1999, la seva conversa amb Monica Lewinsky va ser vista per 74.000.000 espectadors, un gran registre en el segment d'entrevistes periodístiques, encara que els seus crítics han fet diverses acusacions sobre els programes realitzats per Walters, citant-les com a massa sentimentals.

Vida personal[modifica]

Walters s'ha casat en quatre ocasions amb tres marits diferents: l'executiu empresarial Robert Henry Katz (1955-1958; matrimoni anul·lat), el productor teatral Lee Guber (1963-1976; divorciats) i l'executiu televisiu Merv Adelson (1981-1984 i 1986-1992; tots dos matrimonis van acabar en divorci).

En l'episodi de The View del 10 de maig de 2010, Walters va anunciar que se sotmetria a cirurgia de cor obert per reemplaçar una vàlvula cardíaca defectuosa: la vàlvula aòrtica, que bomba sang des del cor cap a la resta del cos. Després, i segons una declaració del seu portaveu Cindi Berger, el procediment per fixar la vàlvula cardíaca defectuosa de Walters va ser reeixit i els metges van quedar satisfets amb els resultats de la cirurgia.[2] Walters va tornar al seu treball en The View al setembre de 2010.

Premis i reconeixements[modifica]

El 1975, Walters va guanyar el Premi Daytime Emmy a Millor Presentadora de Talk Xou pel seu treball en Today. Amb el seu programa The View, va guanyar dos Daytime Emmys en 2003 (en la categoria de Millor Talk Xou) i 2009 (en la categoria de Millor Presentadora de Talk Xou), i va ser nominada 22 vegades en cerimònies que van des de 1998 fins a 2010 (11 per a Millor Talk Xou, 11 per a Millor Presentadora de Talk Xou). Va guanyar el NAACP Image Award per Millor Programa d'Entrevistes per The View en 2009 i va ser nominada en 2010.

El 1998, Walters va guanyar el Women in Film Crystal + Lucy Awards en reconeixement de la seva excel·lència i innovació en les seves obres creatives, que havien millorat la percepció de les dones á través de la televisió. El 14 de juny de 2007, va ser honrada amb un estel en el Passeig de la Fama de Hollywood i, al següent any, va rebre un "Disney Legends Award," un premi atorgat a individus que han fet contribucions excepcionals a The Walt Disney Company (propietari d'ABC).

Referències[modifica]

  1. Maloney, Michael. «Barbara Walters' legendary career offers a 'View' back to TODAY». Today, 16-05-2014. [Consulta: 5 març 2021].
  2. «Barbara Walters' heart valve surgery 'went well'». Boston Globe, 14-05-2010. [Consulta: 5 març 2021].