Vés al contingut

Tiziana Terranova

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTiziana Terranova

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1967 Modifica el valor a Wikidata (56/57 anys)
Itàlia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióGoldsmiths
Universitat Brunel
Universitat de Nàpols – L'Oriental Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósociòloga, investigadora, conferenciant, escriptora Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Nàpols – L'Oriental
Universitat d'East London
Universitat d'Essex
Goldsmiths Modifica el valor a Wikidata

Tiziana Terranova (Itàlia, 1967)[1] és una sociòloga i activista italiana, que se centra en la tasca d'estudiar i explicar els efectes de la tecnologia de la informació sobre la societat a través de conceptes com el treball digital i els béns i capacitats comuns.[2][3]

Terranova ha publicat el monogràfic Network Culture. Politics for the Information Age (Pluto Press, Londres, 2004),[4] així com un gran nombre d'assaigs i discursos, i és a més ponent habitual de diverses conferències. Imparteix classes sobre polítiques i polítiques de mitjans digitals al Departament de Ciències Humanes i Socials de la Universitat de Nàpols, "L'Orientale", i és membre de la xarxa universitària gratuïta Euronomade[3] i de la Robin Hood Minor Asset Management Cooperative.[5]

Teories[modifica]

La part més coneguda del treball de Terranova és la seva tesi, formulada a principis dels anys 2000,[6] que sosté que la mà d'obra lliure dels usuaris és la font del valor econòmic en l'economia digital.[7] El treball lliure com a concepte està arrelat en les teories italianes post-obreristes i del valor laboral autònom, com la lectura de Paolo Virno de la noció de intel·lectual general de Marx, la teoria de la fàbrica social d'Antonio Negri i el concepte de treball immaterial de Maurizio Lazzarato.

La mà d'obra gratuïta és tant en el sentit que els treballadors la proporcionen voluntàriament com en el sentit que no són retribuïdes pels beneficiaris del seu ús (com les empreses de mitjans de comunicació social). Per tant, el treball gratuït només és la forma més extrema de treball social que rep molt poca o cap compensació monetària. Per exemple, Terranova descriu la universitat com una "fàbrica difusa": "un sistema obert que s'obra al camp més ampli de la força de treball socialitzada, eventual i mal remunerada".[8] Terranova també ha defensat que les xarxes P2P no jerarquitzades, d'accés obert, gratuït i que l'associació no monetàries poden proporcionar una forma de mercats compatibles amb l'anarcocomunisme.

Referències[modifica]

  1. Free Labor: Producing Culture for the Digital Economy. Terranova, Tiziana, 1967-
  2. «Interview with Celia Lury, Luciana Parisi and Tiziana Terranova on Topologies - Theory, Culture & Society» (en anglès). , 15-01-2013 [Consulta: 30 octubre 2017].
  3. 3,0 3,1 «Terranova Tiziana - EduEDA - The EDUcational Encyclopedia of Digital Arts» (en italià). [Consulta: 30 octubre 2017].
  4. Terranova, Tiziana. Network Culture: Politics for the Information Age (en anglès). Pluto Press, 20 de juny de 2004. ISBN 9780745317489 [Consulta: 30 octubre 2017]. [Enllaç no actiu]
  5. «Robin Hood Asset Management Cooperative - P2P Foundation» (en anglès). [Consulta: 30 octubre 2017].
  6. «Free Labor: Producing Culture for the Digital Economy | Electronic Book Review». Arxivat de l'original el 2018-07-21. [Consulta: 30 octubre 2017].
  7. «Tiziana Terranova - P2P Foundation» (en anglès). [Consulta: 30 octubre 2017].
  8. «Recomposing the University | Mute». [Consulta: 30 octubre 2017].