Vés al contingut

Jesús Salvador Chapi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJesús Salvador Chapi
Biografia
Naixement1960 Modifica el valor a Wikidata (63/64 anys)
Rafelbunyol (Horta Nord) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómúsic, professor de música, compositor, director musical Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsLara Salvador Peydro Modifica el valor a Wikidata

Jesús Salvador Chapi (Rafelbunyol, 1960) és un músic valencià especialitzat en els instruments de percussió i membre del Grup Amores. Destaca com a intèrpret, compositor, professor, director i investigador.

Biografia[modifica]

Format als conservatoris superiors de València i Alacant en l'especialitat de percussió, realitza cursos de perfeccionament amb músics reputats com Joan Iborra, Jean Batigne, Emanuel Sejourne, Shin Iti Ueno, Siegfried Fink, Graham Jhons, i Keiko Abe.

Jesús Salvador Chapi funda l'any 1989 el Grup de Percussió Amores amb 2 companys percussionistes més (Pau Ballester i Ángel García). Amb Amores han esdevingut un grup de referència en el món de la percussió i la seua evolució, estrenant gran part de l'obra escrita a Espanya per a aquesta família d'instruments.[1] La tasca investigadora, docent i educativa del grup es complementa amb la de professor de percussió del Conservatori Professional de Música de València així com la de participant en nombrosos cursos, seminaris i formacions.[2]

En el camp de la composició és autor d'obres com Vivencias (1998) i el ballet Fénix (2000) amb el Grup Amores, o de forma individual el també ballet Tinajas (2002), l'òpera El mal vino (2014) amb textos de Paco Zarzoso o la Fantasía Canina (2016), una sinfonia per a ser escoltada per persones i gossos;[3] Chapi ha escrit molta música per a teatre i espectacles escènics, bandes sonores per a curtmetratges, pel·lícules i documentals, alguns d'ells premiats. El 2020 va resultar finalista del premi Max a la millor composició musical per a l'espectacle escènic Animal de Séquia de Sol Picó.[4]

Com a director ha estat al capdavant de produccions com L'òpera de tres penics de Kurt Weill, a l'Auditori de la Diputació d'Alacant el 2014 i en 2016 Happy End, del mateix compositor i amb libreto de Bertol Brecht.

Composició[modifica]

  • Amb el Grup Amores
    • Vivencias (1998), enregistrat en format CD amb una durada de 56 minuts.
    • Fénix (2000), ballet.
  • Individualment:

Referències[modifica]

  1. Mansergas, Ana. «Amores Grup de Percussió celebra sus 30 años con una Trobada» (en espanyol europeu), 15-05-2019. [Consulta: 6 juny 2024].
  2. «Jesús Salvador Chapi – Amores Grup de Percussió» (en castellà). [Consulta: 6 juny 2024].
  3. «Longitud de onda: Fantasía canina para ensemble | RTVE Play» (en castellà), 18-10-2016. [Consulta: 6 juny 2024].
  4. «Jesús Salvador Chapi Finalista del premio a Mejor composición musical para espectáculo escénico de la XXIII edición 2020» (en castellà). Fundación SGAE. [Consulta: 10 juny 2024].