Ruta del Califat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Ruta del Califat és una ruta turística, pertanyent al conjunt de les Rutes d'al-Àndalus, que uneix les ciutats de Còrdova i Granada, travessant la província de Jaén (Andalusia, Espanya). La ruta inclou alguns enclavaments paisatgístics d'extraordinari valor, com el Parc Natural de les Serres Subbètiques Cordoveses, la Serra de Moclín, la Serra Elvira i el Parc Natural de la Serra d'Huétor.

La ruta ofereix la possibilitat de tastar la gastronomia local, on l'oli d'oliva ocupa un paper vital, podent degustar algunes de les varietats de més qualitat del món. Plats típics, molts d'ells d'origen àrab, bons vins (denominació d'origen Montilla - Moriles i vins de Jaén) i una àmplia rebosteria completen l'oferta gastronòmica d'aquest recorregut.

Les localitats per les quals transcorre aquesta ruta són: Aguilar de la Frontera, Alcalá la Real, Alcaudete, Alfacar, Baena, Cabra, Carcabuey, Castillo de Locubín, Castro del Río, Cogollos Vega, Colomera, Còrdova, Espejo, Fernán Núñez, Granada, Güevéjar, Lucena, Luque, Moclín, Montemayor, Montilla, Pinos Puente, Priego de Còrdova, Víznar i Zuheros.

Rutes[modifica]

Depenent d'on es parteixi es poden seguir diferents rutes. Totes les rutes travessen Còrdova i Granada, dues terres importants de l'època musulmana a Espanya. La Ruta del Califat s'inicia a Còrdova, i es poden seguir dues rutes principals: la ruta sud i la nord. Tant la ruta sud com la nord duren aproximadament 2-3 dies, depenent del ritme i la visita als diferents atractius. L'extensió de la ruta sud és de 180 quilòmetres. Els enclavaments que formen part d'aquesta ruta són: Fernán Núñez, Montemayor, Montilla, Aguilar de la Frontera, Lucena, Cabra, Carcabuey i Priego de Còrdova. L'extensió de la ruta nord és una mica superior, de 195 quilòmetres, i travessa els següents paratges: Espejp, Castro del Río, Baena, Zuheros, Luque, Alcaudete, Castillo de Locubín, Alcalá la Real i Pinos Puente.

Altres rutes d'Al-Andalus[modifica]

La resta de Rutes d'Al-Andalus, són:

Referències[modifica]

  • «Ruta del Califato» (en castellà). Las Rutas de El legado andalusí. El legado andalusí. Fundación Pública Andaluza. Arxivat de l'original el 2016-03-26. [Consulta: 27 març 2016].