Cetóbriga

Infotaula de geografia físicaCetóbriga
Imatge
TipusCiutat romana Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaSetúbal (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióLusitània Modifica el valor a Wikidata
Map
 38° 31′ 28″ N, 8° 53′ 35″ O / 38.524512°N,8.893066°O / 38.524512; -8.893066
Història
PeríodeImperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Fàbrica romana de salaó, Setúbal

Cetóbriga (en llatí: Caetobriga; del grec: Καιτόβριε/Kaitobrie) o Cetóbrix (en llatí: Cetobrix)[1] era una població d'origen celta, després romanitzada, a l'indret on hui se situa la ciutat de Setúbal.[1] Ptolemeu l'esmenta (Geografia, II, 5,2) com una ciutat celta. En l'Itinerari d'Antoní Cetóbriga se situa en una de les vies que connectava Olissipo (Lisboa) amb Emèrita (Mèrida), a 24 milles d'Olissipo.

Durant molt de temps Cetóbriga fou identificada com en les ruïnes romanes de Troia. Aquesta hipòtesi fou abandonada, de manera generalitzada, pels especialistes.[2] Les investigacions més recents revelen, en l'únic turó del centre històric de la ciutat de Setúbal (que s'estén entre Quebedo i Miradouro de Sâo Sebastião), un jaciment arqueològic de la primera edat del ferro i fent palesa l'existència d'un oppidum celta. Les recerques arqueològiques més antigues van revelar vestigis abundants de la presència romana a l'indret on hui se situa Setúbal.

Referències[modifica]

  1. «Cetóbriga». A: Dicionário de História de Portugal (en portugués). 2. Porto: Livraria Figueirinhas e Iniciativas Editoriais, p. 42. 
  2. Cf. bi bliografia citada.

Bibliografia[modifica]

  • Resende, André de. As antiguidades da Lusitânia. Coimbra: Imprensa da Universidade de Coimbra, 2009. 
  • Alarcão, Jorge de. El domini romà a Portugal. 2.ª ed., Mem-Martins, Publicacions Europa-Amèrica, 1988. Cf. p. 98 i p. 221.
  • Etienne, Robert; Makaroun, Yasmine; Mayet, Françoise. Un grand complexe industrial la Tróia (Portugal). París, Diffusion I. de Boccard, 1994. Cf. p. 13 a 15).