Fitxer:Anillos de Satruno - Galileo Galilei.png

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Fitxer original(1.098 × 752 píxels, mida del fitxer: 1,6 Mo, tipus MIME: image/png)

Descripció a Commons

Resum

Galileu Galilei: Letter to Belisario Vinta
Autor
Galileu Galilei  (1564–1642)  wikidata:Q307 s:en:Author:Galileo Galilei q:ca:Galileu
 
Galileu Galilei
Altres noms
Nom de naixement: Galileo di Vincenzo Bonaiuti de' Galilei; Galileu; Galileo Galilei
Descripció científic i escriptor italià
Data de naixement i defunció 15 de febrer de 1564 Edita-ho a Wikidata 8 de gener de 1642 Edita-ho a Wikidata
Lloc de naixement i defunció Pisa Arcetri
Lloc de treball
Control d'autoritats
author QS:P50,Q307
Títol
Letter to Belisario Vinta
Descripció
Español: SATURNO VISTO POR GALILEO.

Detalle de la carta enviada por Galileo a Belisario Vinta, escrita en Padova el 30.07.1610. La forma de Saturno vista por primera vez por el astrónomo pisano, recuadrada en verde.

Aquí Galileo escribe:

“Trátase de que la estrella de Saturno no es una sola, sino un agregado de tres que casi se tocan y que nunca se mueven o mudan entre sí, están dispuestas en fila a lo largo del Zodíaco, siendo la del medio tres veces mayor que las otras dos laterales y estando situadas de esta forma: oOo, …” De "Galileo-Kepler. El Mensaje y el Mensajero Sideral", Alianza Editorial. 1984.

En otra carta dirigida a Giuliano de Médici, Galileo escribe: “…Observé que el planeta más alto era triple: Esto es, que con grandísima admiración por mi parte he observado que Saturno no es una sola estrella, sino tres juntas que casi se tocan. Están completamente inmóviles entre sí, dispuestas de esta guisa oOo, siendo la del medio bastante más grande que las laterales. Hállanse situadas una a oriente y a occidente la otra, exactamente en línea recta. No se encuentran justamente según la línea del Zodíaco, sino que la occidental se eleva un tanto hacia el Norte; tal vez sean paralelas a la línea equinoccial. Si se observase con un anteojo que no fuese de muchísimo aumento, no aparecerán tres estrellas bien distintas, sino que aparecerá que Saturno sea una estrella alargada en forma de aceituna, así [pequeña elipse]; mas sirviéndose de un anteojo que multiplique más de mil veces en superficie, se verán los tres globos clarísimos y casi tocándose, no apareciendo entre ellos una división mayor que un sutil hilo oscuro…”

En aquellos días las luminarias conocidas eran sólo siete: Sol, Luna, Mercurio, Venus, Marte, Júpiter y Saturno (“el más alto”).
Data de publicació 1610
publication_date QS:P577,+1610-00-00T00:00:00Z/9
Font Museo Galileo Galilei, Florence. Biblioteca Nazionale Centrale, Ms. Gal. 86, f. 42r
Permís
(Com reutilitzar aquest fitxer)
Public domain

Aquest material està en domini públic als Estats Units i als altres països on el dret d'autor s'estén per 100 anys (o menys) després de la mort de l'autor.


Aquesta obra es troba en el domini públic als Estats Units d'Amèrica per haver estat publicada abans de l'1 de gener de 1929.


Llicència

Public domain

Aquest material està en domini públic als Estats Units i als altres països on el dret d'autor s'estén per 100 anys (o menys) després de la mort de l'autor.


Cal incloure una etiqueta de domini públic als Estats Units per indicar perquè aquesta obra és en domini públic als Estats Units.

Llegendes

Afegeix una explicació d'una línia del que representa aquest fitxer

Elements representats en aquest fitxer

representa l'entitat

746.478 byte

560 píxel

817 píxel

Historial del fitxer

Cliqueu una data/hora per veure el fitxer tal com era aleshores.

Data/horaMiniaturaDimensionsUsuari/aComentari
actual01:02, 10 nov 2023Miniatura per a la versió del 01:02, 10 nov 20231.098 × 752 (1,6 Mo)BeaoRemade without watermark
23:05, 4 maig 2014Miniatura per a la versió del 23:05, 4 maig 2014817 × 560 (729 Ko)Fernando de GorocicaUser created page with UploadWizard

La pàgina següent utilitza aquest fitxer:

Ús global del fitxer

Utilització d'aquest fitxer en altres wikis:

Metadades