Il·lustració científica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Il·lustrador científic)
Gallotia simonyi, exemple d'il·lustració científica.

La il·lustració científica és l'ús de la il·lustració gràfica per a descriure analíticament els aspectes científics de la natura.[1] És un treball conjunt entre científics i il·lustradors i té com a finalitat explicar l'aspecte, l'estructura o bé el comportament d'allò que es representa, sense necessàriament crear una obra de gran valor estètic. No obstant, molts treballs són considerats veritables obres d'art.

Sovint l'il·lustrador té preparació científica i artística o tècnica alhora.

La il·lustració científica era bàsica abans del desenvolupament de la fotografia per descriure, per exemple, les espècies d'animals i plantes que s'anaven descobrint a les expedicions científiques dels segles xv al xix.

Actualment segueix tenint importància per a complementar allò que no es veu en una fotografia, o bé que se li vol donar més èmfasi. També és molt útil per a mostrar imatges microscòpiques, de medicina, i d'astronomia, entre d'altres. La il·lustració tècnica, sovint fa servir criteris científics per descriure principis de l'enginyeria i de les diferents tecnologies.

Tècniques[modifica]

Les tècniques que es fan servir per a la realització d'il·lustracions científiques són les mateixes que les que es fan servir per qualsevol treball artístic.

Tradicionalment, però, les tècniques més usuals són la tinta xinesa i l'aquarel·la. Actualment es fan servir també les eines informàtiques.

Per a la il·lustració de plantes s'utilitza el frottage.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Giménez, Dolores. Educació plàstica i visual. Picanya: Voramar i Santillana, 2002, p. 54. ISBN 84-8194-634-6. 

Bibliografia[modifica]

  • Zweifel, Frances W., A Handbook of Biological Illustration, 1988, ISBN 0-226-99701-4
  • Hodges, Elaine R.S., The Guild Handbook of Scientífic Illustration, 2003, ISBN 0-471-36011-2
  • Coineau, Yves, Cómo hacer dibujos científicos. Materiales y métodos, 1987, ISBN 84-335-6904-X

Enllaços externs[modifica]