Maqueta arquitectònica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Maqueta (arquitectura))
Maqueta d´un edifici històric. Palau Thurn und Taxis a Frankfurt, Alemanya.

Una maqueta arquitectònica és una representació física a escala reduïda d'una edificació, projecte urbà o parts del mateix. La representació pot ser molt senzilla, de només volums, fins a extremadament detallada, similar a un diorama. L'ús varia des d'un model ràpid, per a referència, exploració o anàlisi, fins a models molt acabats per a la promoció o la presentació de projectes a clients, o al públic. A més de les maquetes arquitectòniques i urbanes, també s'elaboren maquetes de territoris.

Les maquetes arquitectòniques, com la majoria de representacions d'escala, s'utilitzen com a eina de comunicació. Una maqueta a escala hauria de lliurar un missatge altament eficaç. Els arquitectes fan maquetes a escala durant el disseny per estudiar algun aspecte de la manera general o la relació entre edificis o altres aspectes. La maqueta a escala és un art que requereix precisió i experiència.

Història[modifica]

S'han utilitzat models arquitectònics que es remunten a la prehistòria. Els models més antics es van trobar a Malta, com ara als temples de Tarxien, i ara es troben al museu d'arqueologia de La Valletta.[1]

Propòsit[modifica]

Els models arquitectònics són utilitzats pels arquitectes per a una sèrie de propòsits:

  • De vegades es fan models ad hoc, o models d'esbós, per estudiar la interacció de volums, diferents punts de vista o conceptes durant el procés de disseny. També poden ser útils per explicar un disseny complicat o inusual als constructors, o com a focus de discussió entre dissenyadors i consultors com ara arquitectes, enginyers i urbanistes.
  • Els models de presentació es poden utilitzar per exposar, visualitzar o vendre un disseny final. Una maqueta també s'utilitza com a peces d'exposició, per exemple, com a característica de la recepció d'un edifici, o com a part d'una exposició de museu, com ara rèpliques a escala d'edificis històrics.

Tipus[modifica]

Entre els diferents tipus hi ha:

  • Els models exteriors són models d'edificis que solen incloure alguns espais paisatgístics o cívics al voltant de l'edifici.
  • Els models d'interior són models que mostren la planificació de l'espai interior, els acabats, els colors, el mobiliari i l'embelliment.
  • Els models de disseny paisatgístic són models de disseny i desenvolupament del paisatge, que representen característiques com passarel·les, petits ponts, pèrgoles, patrons de vegetació i embelliment. Els models de disseny paisatgístic solen representar espais públics i, en alguns casos, també inclouen edificis.
  • Els models urbans són models construïts normalment a una escala molt més petita (a partir de 1:500 i menys, 1:700, 1:1000, 1:1200, 1:2000, 1:20 000), que representen diversos blocs de la ciutat, fins i tot un conjunt. ciutat o poble, gran complex, campus, instal·lació industrial, base militar, etc. Els models urbans són una eina vital per a la planificació i el desenvolupament de la ciutat. Els models urbans de grans àrees urbanes es mostren en museus com el Shanghai Urban Planning Exhibition Center, el Queens Museum de Nova York,[2] el Beijing Planning Exhibition Hall i la Singapore City Gallery.
  • Els models d'enginyeria i construcció mostren elements i components d'edifici/estructura aïllats i la seva interacció.


Escales[modifica]

La quantitat i precisió dels detalls que es poden fer depenen de l'escala utilitzada a la maqueta. Les escales usades més comunament són:

1:20 | 1:25 | 1:50 | 1:75 | 1:100 | 1:125 | 1:200 | 1:250 | 1:500 | 1:750 | 1:1000

Materials[modifica]

Maqueta del fòrum romà de Caesaraugusta. Museu del Fòrum de Caesaraugusta.

Els materials que s'utilitzen per fer les diferents parts de la maqueta són molt variats, tals com: fusta, suro, cartró (cartró escuma, etc.), plàstic, acrílic, escuma sintètica, vidre (bases), vidre, esponja, plastilina, metall (xapa), etc.

A més hi ha empreses especialitzades a fabricar elements decoratius a escala per a maquetes, com plantes, mobles, portes, figures humanes, vehicles, i molts altres més.

Entre els materials més utilitzats en la creació de les maquetes destaca el paper bateria, encara que pot ser substituït per cartró, paper il·lustració, etc.

Impressió 3D[modifica]

La tecnologia d' impressió 3D permet obtenir maquetes reals a partir de les dades d'un model virtual en programes de disseny 3D; ha revolucionant el món del maquetisme, ja que el model final es pot obtenir en hores en lloc de setmanes. Les impressores 3D fan servir una barreja d'aglomerant i compostos per fabricar la maqueta (o les parts) directament en color. Hi ha diferents sistemes de postprocessat (bany de cera, adhesius, etc.) que permeten obtenir diferents acabats (més dur, brillant, o rugós).[3]

Rellevància arquitectònica[modifica]

La confecció d'una maqueta és una eina principal de l'arquitectura, ja que s'hi plasmen els diferents conceptes de disseny, edificació i representació espacial al terreny. La representació en tres dimensions permet corregir en aquesta etapa del projecte les desviacions no detectades en el pla, fer canvis d'espais i apreciar-ne l'impacte visual.[4]

El propòsit d'una maqueta arquitectònica és presentar una cosa que es veu en tres dimensions. Això pot ser un edifici proposat per ser presentat a un client, departament de planificació o comunitat, dissenyador, per tal de desenvolupar i millorar un disseny. Independentment del propòsit en què es fan servir les maquetes arquitectòniques, l'efecte és sovint notable, cridant l'atenció.

Les maquetes d‟arquitectura presenten els detalls i el context, molt difícils d‟apreciar en termes de visualitzacions virtuals i molt més fàcils d‟entendre pels beneficiaris del projecte, que volen veure les coses en miniatura abans d‟invertir en el projecte.

Modelatge virtual[modifica]

Els edificis es dissenyen cada cop més amb programari amb sistemes CAD (disseny assistit per ordinador). Els primers modelatges virtuals implicaven la fixació de línies i punts arbitraris a l'espai virtual, principalment per produir dibuixos tècnics. Els paquets moderns inclouen funcions avançades com ara bases de dades de components, càlculs d'enginyeria automatitzats, visualitzacions visuals, reflexos dinàmics i textures i colors precisos.[5]

Com a extensió del CAD (disseny assistit per ordinador) i el BIM (modelització d'informació d'edificis), les sessions d'arquitectura de realitat virtual també s'adopten a un ritme cada cop més ràpid. Com que aquesta tecnologia permet que els participants estiguin immersos en una maqueta a escala 1:1, bàsicament experimentant l'edifici abans que es construeixi.[6]

Col·leccions[modifica]

A França, el Musée des Antiquités Nationales à Saint-Germain-en-Laye, té obres de Rosa,[7] Lucandeli[8] o Pelet.[9] El Musée archéologique de Nîmes, i el Museu d'Història de Marsella també tenen maquetes de suro.

Referències[modifica]

  1. Pace, Anthony. «Tarxien». A: Daniel Cilia. Malta before History – The World's Oldest Free Standing Stone Architecture. Miranda Publishers, 2004. ISBN 978-9990985085. 
  2. Museum, Queens. «Queens Museum | The Panorama of the City of New York» (en anglès americà). Queens Museum | The Panorama of the City of New York. [Consulta: 24 desembre 2022].
  3. «¿Qué es la impresión 3D? | Tecnología de impresión 3D | Autodesk» (en espanyol de Mèxic). latinoamerica.autodesk.com. [Consulta: 20 maig 2020].
  4. La importancia de las maquetas[Enllaç no actiu]
  5. «What is Architectural Visualisation?». Flying 3D. [Consulta: 18 juny 2015].
  6. «What is Accurate Visual Representation?». Flying 3D. [Consulta: 18 juny 2015].
  7. «Cat'zArts - Résultats de recherche».
  8. «Cat'zArts - Résultats de recherche».
  9. «Cat'zArts - Résultats de recherche».

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maqueta arquitectònica