Sant Joan Evangelista de Dorres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sant Joan Baptista de Dorres)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Joan Evangelista de Dorres
Imatge
L'església, des de llevant
Dades
TipusEsglésia parroquial
Construcciósegle xii
Úsesglésia parroquial catòlica Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aJoan Evangelista Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud1.453,9 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
RegióCatalunya Catalunya del Nord
LocalitzacióDorres
Map
 42° 29′ N, 1° 56′ E / 42.48°N,1.94°E / 42.48; 1.94
Activitat
Diòcesibisbat de Perpinyà i Elna Modifica el valor a Wikidata  (parròquia de la Cerdanya i el Capcir) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Façana meridional

Sant Joan Evangelista de Dorres és l'església parroquial, romànica, del poble i terme de Dorres, a l'Alta Cerdanya, de la Catalunya del Nord.

Està situada[1] a 1.453,9 m alt, lleugerament aturonada en el centre del poble de Dorres, a la Plaça, situada al capdamunt del carrer Major.

Història[modifica]

Apareix documentada per primer cop el 1163, en un privilegi del Papa Alexandre III que confirmava que l'abadia de Sant Martí del Canigó hi tenia possessions.

Característiques[modifica]

Es tracta d'una església romànica tardana, del segle xii, de nau única i absis, molt ample, a llevant. En època moderna s'hi afegí dues naus laterals més, a migdia i al nord, que no ocupen tota la longitud de l'edifici.

Mobiliari[modifica]

El temple té els retaules de la Passió, del segle xvi i de l'Altar Major, del XVII. En un cambril lateral es mostra la marededéu procedent de l'ermita de Santa Maria de Bell-lloc, del segle xi.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «52 - Dorres». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Gavín, Josep M. «Cerd 46. Sant Joan Evangelista de Dorres». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3*). ISBN 84-85180-12-7. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Dorres». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Joan Evangelista de Dorres