Sebastián Romero Radigales

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sebastián Romero Radrigales)
Infotaula de personaSebastián Romero Radigales
Biografia
Naixement20 gener 1884 Modifica el valor a Wikidata
Graus (Ribagorça) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 juliol 1970 Modifica el valor a Wikidata (86 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Ambaixador d'Espanya a Grècia
1953 – – Luis Martínez de Irujo y Caro (en) Tradueix →
Cònsol general Ambaixada d'Espanya a Atenes
1943 – 1944 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódiplomàtic, cònsol Modifica el valor a Wikidata
Premis

Sebastián Romero Radigales va ser un diplomàtic espanyol que des del seu lloc com a Cònsol General d'Espanya a Atenes (1943-1944) va organitzar la repatriació per terra, mar i aire dels jueus d'origen sefardita. Davant les objeccions per a la seva entrada a Espanya, va proposar el Marroc. Entre març i juny de 1943 48.000 jueus de Salònica van ser deportats al camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau. Romero Radigales actuà para intentar alliberar als deportats sefardis. Saltant-se les autoritats alemanyes aconsegueix traslladar 150 sefardis des de Salònica a Atenes.

Davant la falta de resposta del règim de Franco sobre la repatriació dels jueus sefardis, Alemanya proposà com a solució provisional el seu internament a Bergen-Belsen. Romero s'hi oposà, rotund, demanat l'internament en territori grec, i l'exclusió de nens i ancians, i que el transport es realitzés en les millors condicions possibles. El 13 d'agost de 1943 arribaren a Bergen, després de dotze dies de viatge, 367 jueus sefardis, entre ells 40 menors de 14 anys i 17 majors de 70 anys. El Cònsol va aconseguir evitar la confiscació dels béns d'alguns sefardis, que arribaren a Espanya entre el 10 i el 13 de febrer de 1944.


Sebastián Romero i altres diplomàtics espanyols que com ell, van ajudar els jueus a fugir de l'Holocaust van ser rescatats de l'oblit l'any 2000 quan el Ministeri d'Afers Exteriors d'Espanya va dedicar una pàgina web a la seva memòria, anomenada Diplomáticos españoles durante el Holocausto,[1] sent Ministre Abel Matutes.

Posteriorment, l'any 2007, van ser homenatjats un altre cop en una exposició titulada Visados para la libertad organitzada per la Casa Sefarad a Madrid.

Sebastián Romero, Julio Palencia Tubau i Bernardo Rolland de Miota han estat proposats l'any 2008 per la Fundació Raoul Wallenberg per a ser designats com a Justos entre les Nacions,[2] distinció que l'estat d'Israel a aquelles persones que no sent de confessió o ascendència jueva, van ajudar els jueus víctimes de la persecució antisemita durant el Tercer Reich.

Vegeu també[modifica]

Altres diplomàtics que van protagonitzar accions per salvar als jueus perseguits pel nazisme:

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Diplomáticos españoles durante el Holocausto». Arxivat de l'original el 2001-08-22. [Consulta: 22 agost 2001].
  2. Sebastián Romero Radigales - Yad va-Xem (castellà)