Secretaria d'Educació Pública

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Secretaría de Educación Pública)
Infotaula d'organitzacióSecretaria d'Educació Pública
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtSEP Modifica el valor a Wikidata
Tipusministeri d'educació
secretaria d'Estat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació3 d'octubre de 1921 (1921-10-03)
Activitat
ÀmbitFederal
Governança corporativa
Seu 
  • Argentina # 28 Col. Centro Histórico, Del. Cuauhtémoc
SecretariOtto Granados Roldán
Depèn deGovern Federal
Filial
Propietari de

Lloc webweb oficial
Twitter (X): SEP_mx Modifica el valor a Wikidata

La Secretaria d'Educació Pública (en castellà: Secretaría de Educación Pública) de Mèxic és una secretaria encarregada de l'educació tant científica com artística i esportiva en tots els nivells, així com dels seus continguts, programes d'estudi i calendaris. A més, s'encarrega de la manutenció de la cultura i els seus centres d'exhibició (museus, biblioteques, escoles d'art); i té en el seu control els registres de dret d'autor i marques registrades.

Les seves operacions tenen seu única en la Ciutat de Mèxic. Inicialment tenia la seu a l'antic convent dominic de la Sagrada Encarnació al centre històric de la ciutat de Mèxic i posteriorment s'ha estès a la Casa del Marquès de Villamayor (també coneguda com la Casa de los Avanzados de Nueva Galicia, construït en 1530), l'antiga casa del senyor Cristóbal de Oñate, un tres vegades Governador i Capità General de Nova Galícia (també construït en 1530) i de la Reial Casa de la Duana Vella (construït el 1730-1731). Alguns dels edificis estaven decorats amb pintures murals de Diego Rivera i altres exponents notables del moviment muralista mexicà del segle XX (David Alfaro Siqueiros, Raúl Anguiano, Manuel Felguérez).[1]

Història[modifica]

Va ser creat oficialment i amb registre en el Diario Oficial de la Federación el 3 d'octubre de 1921. No obstant això, les seves funcions eren executades per la Secretaria d'Instrucció Pública i Belles arts, una dependència creada en 1905 durant la dictadura Porfirista, amb la qual cosa de les sis secretaries existents en l'època de Juárez va augmentar a vuit.

Una vegada que es va consolidar la Revolució Mexicana, Carranza expedeix a l'abril de 1917 la «Primera Llei de Secretàries i Departaments d'Estat», per mitjà de la qual s'introdueix el concepte de Departaments d'Estat amb aquesta llei elimina la Secretària d'Instrucció Pública i Belles arts, donant lloc en matèria d'educació als departaments Universitari i de Belles arts.

Durant el govern d'Álvaro Obregón es va crear la Secretaria d'Educació Pública el 3 d'octubre de 1921 com a part de l'Administració pública central i la consegüent desaparició del Departament Universitari i del Departament de Belles arts. El primer Secretari d'Educació Pública va ser un dels més ferms partidaris de donar a l'educació caràcter federal: José Vasconcelos.

Funcions[modifica]

En l'actualitat la Secretaria d'Educació Pública és la secretaria d'Estat a la qual, segons l'estipulat per l'Article 38 de la Llei Orgànica de l'Administració Pública Federal Arxivat 2009-03-01 a Wayback Machine., li correspon el despatx, entre altres, de les següents funcions:

  • Organitzar, vigilar i desenvolupar a les escoles oficials, incorporades o reconegudes.
  • Organitzar i desenvolupar l'educació artística que s'imparteixi a les escoles i instituts oficials, incorporats o reconeguts per a l'ensenyament i difusió de les belles arts i de les arts populars.
  • Crear i mantenir les escoles oficials en el Districte Federal, excloses les que depenen d'altres dependències.
  • Crear i mantenir, si escau, escoles de totes classes que funcionin en la República, dependents de la Federació, exceptuades les que per llei estiguin adscrites a altres dependències del Govern Federal.
  • Vigilar que s'observin i compleixin les disposicions relacionades amb l'educació preescolar, primària, secundària, tècnica i normal establertes en la Constitució i prescriure les normes al fet que ha d'ajustar-se la incorporació de les escoles particulars al sistema educatiu nacional.
  • Exercir la supervisió i vigilància que procedeixi als planters que imparteixin educació en la República, conforme al prescrit per l'article tercer constitucional.
  • Organitzar, administrar i enriquir sistemàticament les biblioteques generals o especialitzades que sostingui la mateixa secretaria o que formin part de les seves dependències.
  • Promoure la creació d'instituts de recerca científica i tècnica i l'establiment de laboratoris, observatoris, planetaris i altres centres que requereixi el desenvolupament de l'educació primària, secundària, normal, tècnica i superior.
  • Orientar, en coordinació amb les dependències competents del Govern Federal i amb les entitats públiques i privades, el desenvolupament de la recerca científica i tecnològica.
  • Atorgar beques perquè els estudiants de nacionalitat mexicana puguin realitzar recerques o completar cicles d'estudis a l'estranger.
  • Revalidar estudis i títols, i concedir autorització per a l'exercici de les capacitats que acreditin.
  • Formular el catàleg del patrimoni històric nacional.
  • Organitzar, sostenir i administrar museus històrics, arqueològics i artístics, pinacoteques i galeries, a efecte de cuidar la integritat, manteniment i conservació de tresors històrics i artístics del patrimoni cultural del país.
  • Conservar, protegir i mantenir els monuments arqueològics, històrics i artístics que conformen el patrimoni cultural de la Nació, atenent les disposicions legals en la matèria.
  • Orientar les activitats artístiques, culturals, recreatives i esportives que realitzi el sector públic federal.

Òrgans Administratius Desconcentrats i Entitats[modifica]

Per dur a terme aquestes funcions, la Secretaria compta amb les següents unitats:

Llista de Secretaris d'Educació Pública de Mèxic[modifica]

Victor Bravo Ahuja, 1970-1976.
Porfirio Muñoz Ledo, 1976-1977.
José Vasconcelos Calderón, 1921-1924.

Secretaris d'Instrucció Pública[modifica]

Secretaris d'Educació Pública[modifica]

Escoles[modifica]

La Secretaria d'Educació Pública és l'encarregada de l'educació bàsica per a tota la República. A més de l'educació bàsica (preescolar, primària i secundària) i l'educació mitjana superior (batxillerat), diverses institucions educatives privades (fins i tot d'instrucció professional mitjana, és a dir, d'ensenyament tècnic industrial) s'han incorporat a la SEP.

Un altre aspecte rellevant en la SEP és l'Educació Superior, aquesta d'una banda està principalment representada per l'IPN (Institut Politècnic Nacional) una institució d'educació Mitjana Superior Tècnica, Superior, Postgrau i Recerca de gran qualitat i prestigi en tot el país en Ciències i Enginyeria. Altres institucions dependents són l'Institut Nacional de Belles arts (Institut Nacional de Belles arts), INAH (Institut Nacional d'Antropologia i Història), CONACULTA (Consell Nacional de la Cultura i l'Arts) i la DGEST (Direcció general d'Educació Superior Tecnològica) encarregada de la gestió dels Instituts Tecnològics al llarg de la república.

En la SEP els nivells educatius s'administren mitjançant sotssecretaries que, d'acord amb el que s'ha esmentat, s'encarreguen dels tràmits pertinents, tant per a l'obtenció de certificats, títols, entre altres documents. Aquestes sotssecretaries són la SEB (Sotssecretaria d'Educació Bàsica), SEMS Arxivat 2013-12-02 a Wayback Machine. (Sotssecretaria d'Educació Mitjana Superior), SES (Educació Superior), SPEPE (Sotssecretaria de Planejament i Avaluació de Polítiques Educatives), encarregades de l'Administració i validació dels diferents nivells educatius a Mèxic. A més, cada estat de la república té la seva pròpia Secretaria d'Educació per al control i manteniment d'escoles, biblioteques, museus, centres de cultura i continguts educatius.

Referències[modifica]

  1. «Historia de la SEP». Secretaría de Educación Pública. Arxivat de l'original el 2009-06-20. [Consulta: 25 novembre 2013].
  2. C.V, DEMOS, Desarrollo de Medios, S. A. de. «La Jornada: Sustituye Córdova Villalobos a Alonso Lujambio como secretario de Educación» (en espanyol de Mèxic), 17-03-2012. [Consulta: 16 maig 2021].
  3. Redacción. «Se formaliza cambio en la SEP: sale Esteban Moctezuma y entra Delfina Gómez» (en castellà). [Consulta: 16 maig 2021].

Enllaços externs[modifica]