Sidneyia inexpectans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sidneyia)
Infotaula d'ésser viuSidneyia inexpectans
Sidneyia Modifica el valor a Wikidata

Reconstrucció d'un Sidneyia
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
GènereSidneyia Modifica el valor a Wikidata
C.Walcott, 1911

Sidneyia inexpectans és una espècie extinta d'artròpode que es coneix a partir de fòssils trobats en la formació cambriana dels esquists Burgess Shale de la Colúmbia Britànica.[1] Se sol considerar que Sidneyia està estretament relacionada amb els quelicerats, però la seva posició exacta en relació amb aquest grup encara no està clara.[2]

Sidneyia inexpectans va ser descobert el 1910 durant el primer dia d'exploració de Charles Walcott en Burgess Shale. El nom al·ludeix del seu fill gran, Sidney, que havia ajudat a localitzar el lloc i recollir la mostra. El nom de l'espècie, inexpectans, significa "inesperat". S'han documentat uns 200 exemplars.

Característiques[modifica]

Sidneyia inexpectans mesura de 51 a 130 mm de llarg i és un dels artròpodes més grans trobats en aquest lloc. Es creu que va ser un carnívor bentònic que caminava pel fons de la mar a la recerca de preses de closca dura. El contingut estomacal va revelar que s'alimentaven de Hyolitha (mol·lusc) i de petits crustacis i trilobits.[3]

Referències[modifica]

  1. Bruton, D. L. (1981). The arthropod Sidneyia inexpectans, Middle Cambrian, Burgess Shale, British Columbia. Philosophical Transactions de la Royal Society B: Biological Sciences, 295: 619-653.
  2. Royal Ontario Museum and Parks. «The Burgess Shale» (en anglès), 10-06-2011. Arxivat de l'original el 2021-03-09. [Consulta: 3 gener 2021].
  3. Caron, J. -B.; Jackson, D. A. (2006). Taphonomy of the Greater Phyllopod Bed community, Burgess Shale. Palaios, 21 (5): 451–465.