Sisenna Estatili Taure

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tit Estacili Sisenna Taure)
Infotaula de personaSisenna Estatili Taure
Nom original(la) Sisenna Statilius Taurus Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle I Modifica el valor a Wikidata
Senador romà
Cònsol romà
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAlt Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesTit Estatili Taure Modifica el valor a Wikidata  i Cornèlia Sisenna Modifica el valor a Wikidata
GermansTitus Estatili Taure Modifica el valor a Wikidata

Sisenna Estatili Taure (en llatí: Sisenna Statilius Taurus; en grec antic: Σεισέννας Στατίλιος Ταῦρος) o Tit Estatili Taure Sisenna (Titus Statilius Sisenna Taurus)[1] va ser un magistrat romà del segle i que va viure sota els emperadors August i Tiberi. Era fill, probablement, de Tit Estatili Taure (cònsol 26 aC), un general romà al servei d'August, i germà de Tit Estacili Taure (cònsol l'any 11);[2] la seva mare era probablement Cornèlia Sisenna.

Va ser nomenat cònsol l'any 16 juntament amb Luci Escriboni Libó. La seva carrera com a magistrat és desconeguda: només ha sobreviscut el registre del consolat ordinari de l'any 16, però se sap que era membre del col·legi dels Pontífexs.[3]

Posseïa grans propietats a Dalmàcia i el nord d'Itàlia i una casa al Palatí de Roma, que havia pertangut anteriorment a Ciceró.[4]

Va tenir un fill, Estatili Taure Sisenna, i una filla anomenada Estatília Cornèlia.

Referències[modifica]

  1. El nom aclaparadorament més habitual en les inscripcions és Sisenna Estatili Taure, amb un ús del cognomen matern com a praenomen poc habitual, però propi de l'època julioclàudia, i emprat per distingir-lo dels germans. No obstant això, no és descartable que ocasionalment també fes servir el praenomen de Titus (Titus Estatili Taure Sisenna), esmentat d'altra banda per Cassi Dió, atès que els seus lliberts portaven aquest praenomen. Vid. «Statilius 33». A: Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft. 
  2. Però Nagl (de) considera que tant Sisenna com el seu germà Titus són nets del cònsol l'any 26 aC, i alhora fills d'un altre Tit Estatili Taure, triumvir monetal (altrament considerat germà seu). Vid. «Statilius 33ff». A: Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft. 
  3. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Volum III. Londres: John Murray, 1876, p. 985. 
  4. Vel·lei Patèrcul, Història Romana, II 14.3.