Viquipèdia:Presa de decisions/2016/Presa de decisions sobre nacionalitat i ciutadania en infotaules de biografies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta és la presa de decisions sobre nacionalitat i ciutadania en infotaules de biografies. L'objectiu d'aquest espai és trobar un consens per a la classificació de les persones, en països, estats, nacions o nacionalitats. Com s'haurien de classificar les persones en la infotaula d'un articleː segons estat, país, nació o nacionalitat? Quins criteris s'han de seguir per a cada cas?

Pregunta a respondre[modifica]

Esteu d'acord amb la proposta que es mostra a continuació per a aplicar-la en els diferents articles actuals i futurs i afegir-la al llibre d'estil?

Respostes possibles a la pregunta[modifica]

Es pot respondre a la pregunta tot votant de les maneres exposades a continuació; també es pot votar més d'una proposta.

  • A favorA favor Suport: La proposta és totalment defensada per l'usuari.
  • A favor Aprovació: La proposta té el suport de l'usuari.
  • NeutralA favor Assumible: Suport de l'usuari només si facilita el consens.
  • NeutralNeutral Indiferent: L'usuari ho deixa al criteri dels altres.
  • En contraneutral Consentible: Sense suport de l'usuari però consentiment si facilita el consens.
  • Objecció Objecció: La proposta no té el suport de l'usuari.
  • En contraEn contra Rebuig: La proposta és totalment rebutjada per l'usuari.
  • Abstenció Abstenció: L'usuari no vol emetre un vot però vol deixar constància d'una reflexió.

Si us plau, en cas que voteu en contra o us abstingueu, deixeu un comentari explicant quins punts editaríeu, això servirà per a les següents propostes en cas que no s'arribés a assolir aquesta. Actualment només hi ha una proposta, i per tant el vot afecta directament a l'aprobació o objecció de l'única proposta.

Recompte de votacions[modifica]

El recompte es realitzarà un cop acabades les votacions (vegeu calendari). Si alguna de les propostes ha rebut una majoria de vots favorables (50% + x%) serà aprovada. Si la proposta no ha arribat a assolir la majoria de vots favorables, serà desestimada. En cas d'empat es prorrogarà la votació de setmana en setmana fins a desempatar. Si més d'una proposta té més del 50% favorable, s'aplicarà la que obtingui més suport.

Arguments a favor de la proposta[modifica]

Antecedents[modifica]

Hi ha força antecedents a la Viquipèdia sobre aquest tema; en la gran majoria d'ocasions no s'ha tret aigua clara, i és per això que s'ha creat aquesta presa de decisions, per a poder arribar a un consens. A continuació teniu alguns dels antecedents:

Discussió de l'actual proposta[modifica]

Calendari[modifica]

L'objectiu d'aquesta proposta és que sigui debatuda en un període màxim d'un mes, excepte si hi ha un consens per acabar abans la discussió o per allargar-la. Un cop finalitzat aquest període, si hi ha un consens, la proposta serà aprovada. En cas de no haver-hi consens, es proposarà una votació; en cas que la votació tingui una acceptació generalitzada, es procedirà a votar la proposta durant 7 dies, i, en cas d'obtenir la majoria, serà aprovada. En cas que la proposta no s'aprovi, es procedirà a modificar lleugerament la proposta per a intentar trobar la majoria suficient.

Propostes[modifica]

Proposta 1[modifica]

En tots els casos sense excepcions s'han d'indicar la nacionalitat i la ciutadania, o ciutadanies en cas de tenir-ne més d'una, de la persona en qüestió.

Exemples:

Votacions

Proposta 2[modifica]

S'han d'indicar la ciutadania i nacionalitat de totes les persones tret de les dels territoris de parla catalana. En el cas dels territoris de parla catalana només s'indicarà la nacionalitat (Andorra, Catalunya, Illes Balears, País Valencià, Catalunya Nord, L'Alguer i Aragó en el cas de la Franja). Per als habitants de la Vall d'Aran i la Fenolleda s'aplicarà la norma com si no fossin territoris de parla catalana, sinó occitana.

Exemples:

Votacions

Proposta 3[modifica]

S'han d'indicar la ciutadania i nacionalitat de totes les persones tret de les dels territoris de parla catalana. En el cas dels territoris de parla catalana només s'indicarà la nacionalitat (Andorra, Catalunya, Illes Balears, País Valencià, Catalunya Nord, L'Alguer i Aragó en el cas de la Franja). Per als habitants de la Vall d'Aran i la Fenolleda s'aplicarà la norma com si no fossin territoris de parla catalana, sinó occitana. Per als territoris de parla catalana la norma s'aplica tret de les següents excepcions:

  • Persones que representen o varen representar el respectiu estat (Espanya, França o Itàlia) internacionalment:
    • Esportistes participants oficialment amb les seleccions esportives estatals (JJ.OO; mundials; campionats europeus...)
    • Polítics o funcionaris que representen oficialment l'estat en l'àmbit internacional (Primers ministres, presidents de govern, ministres, ambaixadors, cònsols, portaveus de govern i altres representants de l'estat en organismes oficials (ONU, OTAN, Unió Europea...)).
    • Cantants, músics o ballarins que representin l'estat en competicions oficials (Eurovisió, mundials de ball...)
    • Qualsevol altra persona que representi l'estat oficialment en qualsevol disciplina o àmbit.
  • Persones beneficiades per una ciutadania o l'altra:
    • Demandants d'asil o refugiats.
    • Immigrants o emigrants que hagin obtingut la ciutadania (mitjançant qualsevol procediment) i hagin obtingut algun benefici reservat a les persones amb aquella ciutadania (p. ex. Manuel Valls i Galfetti)

En els anteriors casos s'haurà d'aplicar la norma general, tot indicant la nacionalitat i la ciutadania/es de la persona en qüestió.

Exemples:

Votacions