Vés al contingut

Esfinx de la vinya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Hyles lineata)
Infotaula d'ésser viuEsfinx de la vinya
Hyles lineata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata  
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
SubordreGlossata
InfraordreHeteroneura
FamíliaSphingidae
TribuMacroglossini
GènereHyles
EspècieHyles lineata Modifica el valor a Wikidata
Fabricius, 1775
Nomenclatura
Sinònims
  • Sphinx lineata
  • Celerio lineata
Adult de Hyles lineata
Hyles lineata alimentant-se d'una flor de card
Pupa de Hyles lineata
Larva de Hyles lineata

L'esfinx de la vinya (Hyles lineata)[1] és una espècie de lepidòpter ditrisi de la família dels esfíngids (Sphingidae), pròpia d'Amèrica del Nord i Central.[2] De vegades se'l coneix com l'esfinx colibrí, nom compartir amb altres membres de la la família, per la seva mida semblant a aquests ocells i els seus patrons de vol. Com a erugues, tenen una àmplia gamma de fenotips de color, però mostren una coloració adulta constant.

Característiques[modifica]

Adult[modifica]

Hyles lineata és una arna gran amb una envergadura de 50 a 75 mm. Té un cos robust i pelut. La regió dorsal del darrere està travessada per sis franges blanques diferents i patrons de franges similars a les ales. Les ales anteriors són de color marró fosc amb una franja de color canyella que s'estén des de la base fins a l'àpex; també hi ha línies blanques que cobreixen les venes. Les ales posteriors són negres amb una franja gruixuda de color rosa vermellós al mig.

Larves[modifica]

Les larves mostren una àmplia variació de color. Les larves són negres amb taques ataronjades disposades en línies per tot el cos. L'escut protoràcic del cap i la placa anal són d'un color verd o taronja amb petits punts negres. Tenen una característica banya ataronjada que sobresurt de la part posterior del cos. Aquesta banya, que de vegades pot ser groga i tenir una punta negra, no és un fibló i les erugues no són perjudicials per als humans. La larva de vegades també pot ser verda llima i negra.

Distribució geogràfica[modifica]

Hyles lineata és molt abundant a Amèrica del Nord i té un rang geogràfic molt ampli, des d'Amèrica Central fins al sud de Canadà a través de Mèxic i la major part dels Estats Units. També es poden trobar ocasionalment a les Índies Occidentals. També s'han observat poblacions a Euràsia i Àfrica.

Alimentació[modifica]

Larves[modifica]

Epilobium, Mirabilis, Malus, Oenothera, Ulmus, Vitis, Solanum, Portulaca, Fuchsia, Clarkia.

Adults[modifica]

Aquilegia, Consolida, Mirabilis, Petunia, Lonicera, Ipomoea, Syringa, Trifolium, cards, Datura, Campsis.

Els adults s'alimentaran de diferents flors en funció del seu comportament i si són diürnes o nocturnes. Si els adults són nocturns, triaran flors de color blanc o pàl·lid, que són més fàcils d'identificar en contrast amb el fullatge fosc que envolta la flor. Si són diürns, triaran flors de colors més brillants.

Comportament[modifica]

Els adults generalment no sobreviuen als freds hiverns del nord, però les larves passen l'hivern i les arnes comencen a aparèixer a mitjans de maig. Depenent de l'abundància, pot passar un segon vol a finals d'agost o principis de setembre. Se sap que les larves es reuneixen i formen grans grups a la recerca de plantes hoste, i poden menjar plantes senceres, cobrir carreteres senceres i formar enormes masses relliscoses a mesura que avancen. Els adults prefereixen volar de nit, però de vegades també volen durant el dia. Es veuen amb més freqüència al vespre i a l'alba. Les larves passen l'hivern i poden emergir entre el febrer i el novembre, moment en què comencen a alimentar-se d'una varietat de plantes. Les erugues són devoradores ardents. Quan es preparen per a la transició a l'etapa de pupa, les erugues caven caus poc profunds a terra on després romanen durant 2 a 3 setmanes, moment en què emergeixen com a adults. A mesura que s'acostin a la fase de crisàlide, es mouran cap a la superfície, cosa que en facilitarà l'emergència.

Referències[modifica]

  1. «Cercaterm | TERMCAT». [Consulta: 31 maig 2024].
  2. «BioLib - Hyles lineata» (en anglès). [Consulta: 10 juny 2024].