Portada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
750.294 articles
1.233 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Article del dia
El Metro de Londres (popularment conegut com the Tube) és un sistema de metro o ferrocarril metropolità de trànsit ràpid del Gran Londres (regió metropolitana de Londres) i algunes àrees properes com Essex, Hertfordshire i Buckinghamshire a Anglaterra (Regne Unit). El primer tram es va obrir el 1863, de manera que es va convertir en la primera xarxa de metro del món, i el 1890, en la primera a utilitzar trens elèctrics. Habitualment és anomenat el tub (the Tube) per la forma que tenen els túnels, tot i que el 55% de la xarxa no és subterrània. El metro té 270 estacions i aproximadament 400 km de vies (250 milles). És la xarxa de metro més extensa del món pel que fa a quilómetres de vies i nombre d'estacions. El 2007 es van registrar mil milions de passatgers. El mapa del metro, amb el seu esquema de disseny no geogràfic i de codi de colors de línies, es considera un disseny clàssic, i molts altres mitjans de transport de tot el món han estat influenciats per aquest. - Vegeu informació sobre la imatge

Metro de Londres

El Metro de Londres (popularment conegut com the Tube) és un sistema de metro o ferrocarril metropolità de trànsit ràpid del Gran Londres (regió metropolitana de Londres) i algunes àrees properes com Essex, Hertfordshire i Buckinghamshire a Anglaterra (Regne Unit). El primer tram es va obrir el 1863, de manera que es va convertir en la primera xarxa de metro del món, i el 1890, en la primera a utilitzar trens elèctrics. Habitualment és anomenat el tub (the Tube) per la forma que tenen els túnels, tot i que el 55% de la xarxa no és subterrània.

El metro té 270 estacions i aproximadament 400 km de vies (250 milles). És la xarxa de metro més extensa del món pel que fa a quilómetres de vies i nombre d'estacions. El 2007 es van registrar mil milions de passatgers. El mapa del metro, amb el seu esquema de disseny no geogràfic i de codi de colors de línies, es considera un disseny clàssic, i molts altres mitjans de transport de tot el món han estat influenciats per aquest.



Imatge del dia

Imatge del dia

Aplec valencianista en motiu del 25 d'abril.

Projecte destacat
Quina fita més impressionant: la nostra llengua ja té 750.000 articles a la Viquipèdia! Deixeu-nos la vostra felicitació i feu-vos partícips d'aquest nou èxit!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Celebrem els tres quarts de milió!

Quina fita més impressionant: la nostra llengua ja té 750.000 articles a la Viquipèdia! Deixeu-nos la vostra felicitació i feu-vos partícips d'aquest nou èxit!
(Informació de la imatge)

|range=2}}


23 d'abril

Es descobreix la ubicació exacta de la sepultura de Plató gràcies a l'estudi amb intel·ligència artificial dels papirs carbonitzats trobats a Herculà en les excavacions d'entre 1750 i 1762.


23 d'abril

Els governs d'Armènia i l'Azerbaidjan anuncien que han començat a delimitar la frontera comuna per tal d'evitar conflictes com els de 1994, 2020 i 2023.


21 d'abril

EH Bildu i el PNB empaten amb 27 escons en les eleccions basques, seguits pel PSE-EE amb 12.


20 d'abril

En una macrooperació antidroga, la policia espanyola intercepta una tona de cocaïna i detén 30 persones, inclòs el cap de la banda Colin Charrington, conegut com el Narco de la Viquipèdia, a Alacant.




Tendències


Avui fa 10 anys
Mor Francesc Vilanova i Bayó, Tito Vilanova, jugador i entrenador de futbol (n. 1968).
Avui fa 25 anys
Mor Marc Grau i Guasch, guitarrista, compositor i productor musical català (n. 1955).
Avui fa 50 anys
L'emissió de la cançó 'Grândola Vila Morena' dona el senyal per a l'aixecament militar, planificat per Otelo Saraiva de Carvalho, que posarà fi a la dictadura a Portugal.
Avui fa 75 anys
Neix Agustí Asensio i Saurí, dibuixant i il·lustrador de llibres infantils català (m. 1994).
Avui fa 150 anys
Neix Guglielmo Marconi, inventor italià (m. 1937).

Celebració sobre un carro de combat durant la Revolució dels Clavells