Àcid caprílic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Fórmula

L'àcid caprílic és el nom comú de l'àcid octanoic i és un àcid gras de vuit carbonis. Es troba de forma natural en la llet de diversos mamífers i és un constituent menor de l'oli de coco i l'oli de palma. És un oli líquid mínimament soluble en aigua amb una olor i gust rànci lleugerament desagradable.

Rep el nom de la cabra (capra en llatí) com també el reben altres àcids: àcid caproic (C6) i àcid càpric (C10) aquests dos àcids junt amb l’àcid caprilic totalitzen el 15% del greix de la llet de cabra.

El seu descobriment es deu al químic perpinyanenc Jules Bouis (1851).

Usos[modifica | modifica el codi]

L'àcid caprílic es fa servir comercialment en la producció d'èsters usats en perfumeria i per fabricar tints.

També es fa servir l'àcid caprílic en el tractament d'algunes infeccions per bacteris gràcies a la capacitat de poder penetrar en les parets cel·lulars de les membranes pot combatre certs bacteris coberts de lípids com Staphylococcus aureus i diverses espècies de Streptococcus.[1]

L'àcid caprílic és un plaguicida comercial usat en llocs on es processa la llet i begudes. També es fa servir com alguicida, bactericida i fungicida en hivernacles i centres de jardineria.[2]

El test de l'alè de l'àcid octanoic es fa servir per detectar el buidament gàstric.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Nair MK, Joy J, Vasudevan P, Hinckley L, Hoagland TA, Venkitanarayanan KS. «Antibacterial effect of caprylic acid and monocaprylin on major bacterial mastitis pathogens». J Dairy Sci, vol. 88, 10, Oct 2005, pàg. 3488–95. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(05)73033-2. PMID: 16162522.
  2. EPA - Antimicrobials Division - www.regulations.gov - Docket Number; EPA-HQ-OPP-2008-0477 Caprylic (Octanoic) Acid.