Àhmad ibn Yússuf al-Mustaín

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Abu-Jàfar Àhmad ibn Yússuf ibn Hud al-Mustaín bi-L·lah, més conegut com a Àhmad (II) ibn Yússuf al-Mustaín (II), Àhmad II o Al-Mustaín (II) (en àrab أبو جعفر أحمد بن يوسف بن هود المستعين بالله, Abū Jaʿfar Aḥmad ibn Yūsuf ibn Hūd al-Mustaʿīn bi-Llāh) fou emir de Saraqusta del 1085 a 1110. Membre de la dinastia dels Banu Hud, va succeir el seu pare Yússuf ibn Àhmad al-Mútaman. Va portar el lakab de Sayf al-Dawla.

El 1085 els aragonesos van assetjar Wasqa (Osca), on va morir Sanç I d'Aragó i Pamplona el 1094, però finalment van derrotar a Ahmed II a la batalla de les planes d'Alcoraz el novembre de 1096. Alfons VI de Castella va atacar Saraqusta (Saragossa) però l'arribada de l'exèrcit de l'emir almoràvit Yússuf ibn Taixfín el va obligar a retirar-se. Yússuf va deixar el regne als Banu Hud per fer-lo servir de tampó entre ell i els regnes cristians.

Va morir en combat a la batalla de Valtierra contra les tropes d'Alfons el Bataller el 24 de gener de 1110. El va succeir el seu fill Abd-al-Màlik ibn Àhmad Imad-ad-Dawla.


Precedit per:
Yússuf ibn Àhmad al-Mútaman
Emir de Saraqusta
1085-1110
Succeït per:
Abd-al-Màlik ibn Àhmad Imad-ad-Dawla