Àngela Maria de la Concepció

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaÀngela Maria de la Concepció

Retrat del s. XVII Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementÁngela Tabares y Martínez, Ángela María de la Concepción
1r març 1649 Modifica el valor a Wikidata
Cantalapiedra Modifica el valor a Wikidata
Mort19 abril 1690 Modifica el valor a Wikidata (41 anys)
El Toboso Modifica el valor a Wikidata
SepulturaConvent de la Inmaculada y San José (El Toboso) 
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perFundadora de les Trinitàries Recol·lectes
Activitat
Ocupacióescriptora Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósTrinitàries Recol·lectes
verge, confessora
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
BeatificacióProclamada Serventa de Déu al començament del s. XVIII
Festivitat13 d'abril
IconografiaHàbit de trinitària

Ángela María de la Concepción, nascuda Ángela Tabares y Martínez (Cantalapiedra, Salamanca, 1 de març de 1649 - El Toboso, Toledo, 13 d'abril de 1690) fou una monja trinitària, reformadora i fundadora de les Trinitàries Recol·lectes.

Biografia[modifica]

Nascuda en una família molt cristiana, era la menor de deu germans. De jove mostra la seva intenció de seguir la vida religiosa i als vint anys pren l'hàbit de les carmelites descalces al convent de San José de Valladolid, però aviat deixa el convent per ingressar en 1670, de manera ja definitiva, en el convent de l'Orde de la Santíssima Trinitat de Medina del Campo. Hi visqué lliurada a la contemplació i la pregària, i tingué episodis místics de revelacions, èxtasis i visions, que descrigué en alguns escrits de caràcter místic.

Convent d'El Toboso, primera fundació reformada i lloc d'enterrament de la venerable.

A partir de 1680, desitjosa de major perfecció i santedat a la vida del monestir, va començar a treballar per reformar l'orde, proposant de fundar un convent on la regla original trinitària s'apliqués amb més rigor i observança, en la línia que havia seguit en els convents masculins de l'orde el reformador Joan Baptista de la Concepció. Inicia la reforma i intenta aplicar-la, successivament i sense èxit, en els convents que funda a Cantalapiedra, Medina del Campo i Rioseco. Finalment, plantejar de fundar un convent a El Toboso (Toledo) en 1678: al poble hi ha una construcció a mig acabar que no tenia destinació prevista, i Àngela i el trinitari Antonio Olivera demanen permís per a instal·lar-s'hi. En 1680 l'edifici és acabat i la comunitat trinitària s'hi allotja al nou monestir de la Inmaculada y San José, amb Angela Maria com a priora i fundadora. Implanta al convent, aquest cop amb èxit, la disciplina reformada, donant origen a la recol·lecció trinitària femenina i les Trinitàries Recol·lectes, que es convertirà en la tercera branca de les Trinitàries Contemplatives.

Els principis de la reforma i de la vida conventual tal com la concep foren expressats al seu llibre Riego espiritual para nuevas plantas (1686). A més, escrigué una Autobiografía, més aviat un diari íntim, on explica les seves experiències místiques. En juny de 1689 contreu una malaltia de la que no es recupera, i mor el 13 d'abril següent.

Veneració[modifica]

En començar el segle xviii, començà el procés de beatificació; actualment, ha estat proclamada serventa de Déu. La trinitària té molta devoció a El Toboso.