Àtic (arquitectura)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En arquitectura, àtic o coronament en àtic és la forma de coronar el cos superior d'una façana destinat a adornar o ocultar la seva coberta (arquitectura).[1][2] Hi ha diversos tipus de coronament en àtic, aquí es destaquen dos:

  • Àtic romà (segles I a V aC): era un bloc rectangular de sostre pla que es posava sobre alguns arcs de triomf i que solia portar una inscripció lusiva. Sobre ell apareixia l'estàtua del comandant victoriós en honor del qual s'havia aixecat el monument. Ha seguit emprant-se en els arcs de triomf de l'art neoclàssic i posteriors (ex. Porta de Brandenburg)
  • Àtic escalonat o flamenc (segles xiv a xvi): triangle esglaonat (recorda al gablet) col·locat com a coronament de la façana de les cases del Benelux (antiga Flandes), per tal de dissimular el sostre a dues aigües dels habitatges.

Un Penthouse és un apartament o unitat a la planta més alta d'un edifici d'apartaments, condomini, hotel o torre. Els penthouse es diferencien d'altres apartaments per característiques de luxe.[3]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Àtic

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.44. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 11 novembre 2014]. 
  2. «GDLC - àtic». [Consulta: 17 maig 2019].
  3. McCafferty, Georgia. «Asia's most expensive apartment sells for $66 million» (en anglès). CNN, 20-11-2015. [Consulta: 12 desembre 2021].