Ætt

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El clan familiar escandinau (nòrdic antic: ætt), era un grup social basat en descendents en comú o en l'acceptació formal dins el grup en un þing. En absència de força polítiques, el clan era la principal força de seguretat en la societat nòrdica, ja que els homes eren obligats per honor a venjar l'un a l'altre. Els clans nòrdics no estaven lligats a un cert territori de la mateixa manera que els clans escocesos, on el cap posseïa el territori. La terra dels clans escandinaus era posseïda pels individus que tenien veïns propers d'altres clans. El nom del clan era derivat el del seu avantpassat, freqüentment seguit dels sufixos -ung o -ing.

A mesura que s'establia un govern central a Escandinàvia, l'ætt va perdre la seva rellevància per als plebeus. Per a la reialesa i els nobles, però, va quedar en ús com nom per a línies i dinasties.

Exemples de clans:

Runes[modifica | modifica el codi]

Ætt de fehu en el futhark antic.

També es deia ætt als subgrups de runes consecutives en què s'agrupaven aquestes lletres dins de l'alfabet rúnic. En l'alfabet futhark antic que tenia 24 runes existien tres ætts, de 8 runes cadascun. Al futhark jove que tenia 16 runes també hi havia tres ætts, amb 6 runes el primer i 5 cada un dels dos següents. Quant al futhorc en la seva versió de 29 runes hi havia quatre ætts, de vuit runes els tres primers i quatre el darrer,[1] cinc en una època posterior.

Ætt de hagall al futhark antic.
Ætt de tiwaz al futhark antic.

Els ætts es nomenaven per la runa que encapçalava el grup. El futhark antic estava compost pels ætts de fehu, haglaz i tiwaz. Al futhark jove encara que els grups eren més petits estaven encapçalats per les mateixes lletres que llavors es nomenaven , hagall i tyr. Els ætts també es van nomenar amb els noms dels déus Freyr, Odín i Týr, respectivament. A més d'aquests tres del futhark antic el futhorc tenia un quart, el ætt d'ác.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Edred Thorsson (1987). Runelore: a handbook of esoteric runology. Ed. Weiser. Pp 88,89 ISBN 0877286671

Vegeu també[modifica | modifica el codi]