Émile Eudes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaÉmile Eudes

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(fr) Émile François Désiré Eudes Modifica el valor a Wikidata
12 setembre 1843 Modifica el valor a Wikidata
Roncey (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 agost 1888 Modifica el valor a Wikidata (44 anys)
19è districte de París (França) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCementiri de Père-Lachaise, 91
Grave of Eudes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Ideologia políticaBlanquisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista, militar, oficial, comuner Modifica el valor a Wikidata
Membre de
MovimentLliurepensament Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarGarde nationale Modifica el valor a Wikidata
Rang militarcapità
general Modifica el valor a Wikidata
ConflicteSetge de París Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeVictorine Eudes Modifica el valor a Wikidata
FillsJeanne-Lucie Eudes Modifica el valor a Wikidata

Émile François Désiré Eudes, anomenat el general Eudes, va néixer a Roncey (Manche) el 12 de setembre de 1843 i va morir el 5 d'agost de 1888 a París (districte XIX).[1] Es tracta d'una personalitat de la Comuna de París.

Tomba d'Émile Eudes

Després d'estudiar a Saint-Lô, aquest fill d'un comerciant es va traslladar a París on va estudiar farmàcia mentre assistia als cercles revolucionaris. Té un temps una llibreria, es va convertir en gerent del Libre Pensée, s'uneix als maçons i participa en les activitats dels grups de combat blanquistes. A partir d'agost de 1870, va participar en l'atac blanquista inútil contra el quarter de bombers de La Villette. Detingut, va ser condemnat a mort, però la derrota de Sedan i la proclamació de la República el 4 setembre 1870 mantenen sa i estalvi.

Durant el setge de París pels alemanys (setembre 1870-març 1871) va esdevenir membre del Comitè Central Republicà dels Vint Districtes, i capità del batalló 138 de la Guàrdia Nacional (França) . Va participar en l'aixecament del 31 d'octubre de 1870 contra el Govern de Defensa Nacional. El 18 de març de 1871, al capdavant de la Guàrdia Nacional de Belleville es va apoderar de la sala de la ciutat i proposa, sense èxit, marxar immediatament a Versalles, on es troben l'Assemblea Nacional i el govern d'Adolphe Thiers. El 24 de març, va ser nomenat delegat per a la guerra (amb Emile-Victor Duval i Paul Antoine Brunel) pel Comitè Central de la Guàrdia Nacional. El 26 de març va ser escollit membre del Consell de la Comuna pel XI districte, forma part del Comitè Executiu i del Comitè de Guerra. el 3 d'abril, és un dels instigadors desastrosa ofensiva dels comunards cap a Versalles. designat inspector de les fortaleses del Marge Esquerre i el Comandant de la 2a brigada activa de la reserva, va lluitar a les barricades durant la Setmana Sagnant. Va ser elegit el 9 de maig al Comitè de Salvació Pública.

Aconseguí fugir a Suïssa i després a Londres. Va ser condemnat a mort in absentia pel 3er Consell de Guerra a l'agost de 1872. De retorn a França després de l'amnistia de 1880 treballà com a químic i va treballar per al diari d'Auguste Blanqui, Ni Dieu ni maître, llavors va fundar L'Homme Libre amb Edouard Vaillant.

Notes[modifica]

  1. Arxius de París, Estat civil numerat del districte XIX, registre dels decesos de l'any 1888, acta 1791.

Bibliografia[modifica]

  • Bernard Noël, Dictionnaire de la Commune, Flammarion, collection Champs, 1978
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Émile Eudes