Ígor II de Kíev

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaÍgor de Kíev

Icona russa Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementИгорь II Олегович (Ígor II Olegovitx)
1096 Modifica el valor a Wikidata
Kíev?, (Ucraïna)
Mort1147 Modifica el valor a Wikidata (50/51 anys)
Kíiv Modifica el valor a Wikidata
SepulturaEsglésia de la Transfiguració (Txerníhiv
Príncep de Kíev
1146 – 1146
Prince of Chernigov (en) Tradueix
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
rei i màrtir
CelebracióEsglésia Ortodoxa
Canonització5 de juny (calendari julià) de 1150 , Txernígov (Ucraïna)
Festivitat18 de juny (translació, correspon al 5 de juny del calendari julià); 2 d'octubre (mort, correspon al 19 de setembre julià)
IconografiaCom a rei (corona, espasa, tron) amb una creu a la mà
Altres
TítolKniaz Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia ruríkida Modifica el valor a Wikidata
PareOleg I of Chernigov (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansSviatoslav Olgovich (en) Tradueix i Vsevolod II of Kyiv (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Ígor II Olgòvitx (Игорь II Олегович en rus) (Kíev?, s. XI - Kíev, 19 de setembre de 1147) fou príncep de Txernígov i gran príncep de Kíev en 1146. És venerat com a sant màrtir per l'Església Ortodoxa Russa.

Biografia[modifica]

Fill d'Oleg Sviatoslàvitx de Txernígov (avui Txerníhiv), fou escollit com a successor del seu germà Vsèvolod II de Kíev quan aquest morí l'1 d'agost de 1146.. Encara que Vsevolod havia fer prometre als nobles de Kíev que serien fidels al seu germà, era impopular i hi hagué resistència a la successió. Els cronistes diuen que Ígor era avariciós, violent i mal governant. En poc menys de dues setmanes, els nobles de Kíev van cridar el seu cosí i rival Iziaslav Msistislàvitx, per oferir-li el tron. Iziaslav, malgrat que havia promès no reclamar els seus drets, va atacar i derrotar Ígor i el seu germà Sviatoslav.

Sviatoslav va poder escapar, però Ígor, amb una malaltia que li impedia de caminar bé, fou capturat i el cosí va fer-lo llançar a un pou perquè hi restés pres. Hi fou fins a la tardor de 1146, quan, molt malalt, demanà permís per fer-se monjo i sortir-ne. Iziaslav l'alliberà, però Ígor estava tan afeblit que va estar a punt de morir.

Catedral de la Transfiguració de Txernihiv, lloc d'enterrament d'Ígor II.

Pogué ingressar al monestir de Sant Teodor de Kíev, prenent-hi el nom d'Ignasi. Ja restablert, en 1147 fou atacat per una multitud, que erròniament pensava que Ígor volia usurpar el tron d'Iziaslav. El germà d'aquest, Vladímir, intentà salvar-lo, però la gent el llençà des d'una balconada i Ígor morí. El seu cos fou lligat a un carro i exhibit al mercat fins que Vladímir el rescatà.

Aviat se li atribuïren miracles i fou tingut per sant i màrtir, essent venerat per l'Església Ortodoxa Russa. El 5 de juny de 1150, les seves restes foren exhumades i portades a l'església de la Transfiguració de Txernígov, cerimònia equivalent a una canonització. La seva festa litúrgica és el 5 de juny del calendari julià, equivalent al 18 de juny del gregorià.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ígor II de Kíev
  • Dimnik, Martin. The Dynasty of Chernigov, 1146-1246, 2003


Precedit per:
Vsèvolod II
Gran Príncep de la Rus de Kíev
Rus de Kíev

1146
Succeït per:
Iziaslav II