1.000 Kilòmetres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula joc1.000 Kilòmetres
Tipusjoc de tauler Modifica el valor a Wikidata
DissenyadorArthur Dujardin
EditorDujardin Modifica el valor a Wikidata
FabricantParker Brothers Modifica el valor a Wikidata
Més informació
BoardGameGeek590 Modifica el valor a Wikidata

1.000 Kilòmetres és un joc de cartes de procedència francesa, creat per Edmond Dujardin el 1954,[1] el nom original és Mille Bornes.[2] S'ha estès per tots els principals països del món, i destaca per la rapidesa i varietat de les seves jugades.

Objectiu[modifica]

Aconseguir acumular exactament 1000 punts abans que el jugador contrari.

Equip[modifica]

106 cartes en total Safata de plàstic amb dos departaments Fulles de comptabilitat

Tipus de cartes[modifica]

Cartes Atac[modifica]

Hi predomina el color vermell. s'utilitzen per posar obstacles i evitar que l'altre jugador avanci kilòmetres. Es juguen únicament sobre la <pila d'Atacs i Defenses> del jugador contrari. Mai es pot col·locar una Carta Atac sobre una altra Carta Atac. Tipus de cartes d'atac: 3 x Sense Gasolina 3 x Punxada 3 x Accident 4 x Límit de velocitat 5 x Semàfor Vermell (STOP)

Cartes Defensa[modifica]

Hi predomina el color blau. Es juguen únicament sobre la pròpia <pila d'Atacs i Defenses> per a contrarestar l'efecte de les <Cartes Atac> que hagi col·locat el jugador contrari. Tipus de cartes defensa: 6 x Gasolina 6 x Roda Recanvi 6 x Reparacions 6 x Fi de Límit de Velocitat 14 x Semàfor Verd (Lliure)

Cartes Escut[modifica]

Es distingeixen per una banda diagonal de color verd fosc. Són les cartes més importants del joc i serveixen per preveure i fer-se invulnerable als atacs dels jugadors contraris. Tipus de cartes escut: 1 x Cisterna de gasolina 1 x Inpunxable 1 x As del Volant 1 x Vehicle Prioritari

Puntuen més si s'usen com a resposta a una carta d'atac que si es col·loquen com a barrera protectora (impedeixen perennement els atacs relacionats)

Cartes d'Etapes Quilomètriques[modifica]

Es distingeixen perquè porten la fita quilomètrica i un gran número que indica l'avanç que s'aconsegueix amb cada carta. En exposar-les sobre la taula, es van sumant els seus valors amb l'objectiu d'arribar als 1000 km que es necessiten per guanyar el joc. Tipus de cartes d'etapa quilomètrica: 4 x 200 km. 12 x 100 km. 10 x 75 km. 10 x 50 km. 10 x 25 km.

Col·locació de les cartes[modifica]

Pila d'Atacs i Defenses: s'hi juguen tots els <Atacs> i <Defenses> excepte les cartes <Límit de Velocitat> i <Fi de Límit de Velocitat> que tenen una pila pròpia, la Pila de Velocitat. Escuts: S'hi col·loquen les cartes <Escut> Cartes d'Etapes Quilomètriques: s'hi exposen aquestes cartes de tal manera que sigui visible en tot moment la suma de quilòmetres.

Regles del joc[modifica]

Es reparteixen 6 cartes a cada jugador. Les cartes que sobren es col·loquen a un departament de la safata de plàstic, i serà la pila on es roben cartes durant el curs del joc.

A cada torn el jugador ha d'agafar una carta de la pila i després jugar una de les cartes sobre el joc o descartar-la al departament de Descart o POU. Al final de cada torn sempre ha de tenir 6 cartes a la mà.

El Semàfor Verd (Lliure) és necessari per poder avançar kilòmetres, sia a l'inici de la partida o després de contrarestar una Carta Atac. És a dir, per poder avançar quilòmetres a la pila d'Atacs i Defenses la carta visible ha de ser un semàfor verd.

El Semàfor Vermell (STOP) sempre es col·loca sobre una carta <Semàfor Verd> de la pila del contrari, i impedeix que l'oponent pugui jugar Cartes d'Etapa Quilomètrica fins que torni a jugar una carta <Semàfor Verd> en un altre torn.

El Límit de velocitat es juga sobre la Pila de Velocitat, i limita les Cartes d'etapes de l'oponent a les de 25 o 50 km. La manera d'anul·lar aquesta limitació és jugant a sobre la carta Fi de Límit de Velocitat.

Les cartes Sense Gasolina, Punxada i Accident són les Cartes Atac i es juguen sobre un semàfor verd de l'oponent per impedir que avanci. L'oponent pot contrarestar l'efecte amb una carta Gasolina, Roda de Recanvi o Reparacions respectivament. Llavors en un torn següent cal que torni a jugar una carta Semàfor Verd per poder continuar sumant km.

Les cartes Escut donen immunitat a les Cartes Atac Cisterna: anul·la a <Sense Gasolina> Impunxable: anul·la a <Punxada> As del Volant: anul·la <Accident> Vehicle Prioritari: anul·la <Límit de Velocitat> i <Semàfor Vermell>

El joc acaba quan un jugador completa exactament 1000 km o quan s'acaben totes les cartes de la pila.

Altres noms[modifica]

  • 1000 Bornes
  • 1000 HITOS
  • 1000 Kilometer
  • 1000 Kilometers
  • 1000 kilometros
  • 1000 KM
  • 1000 Meilen
  • 1000 Miles
  • 1000 Χιλιόμετρα
  • El As de la Carretera
  • Fast and Furious
  • Michael Schumacher Formel 1 - Gib Gas!
  • Mil Millas
  • Millemiglia
  • La Ruta del Fantasma

Referències[modifica]

  1. Carlisle, Rodney P. Encyclopedia of Play in Today's Society. Sage Publications, 2009, p. xxxviii. ISBN 1-4129-6670-1. 
  2. «Mille Bornes rules». Parker Brothers.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: 1.000 Kilòmetres