But-2-è

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: 2-Butè)
Infotaula de compost químicBut-2-è
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular56,063 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₄H₈ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
CC=CC Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata

El but-2-è és un alquè acíclic amb quatre àtoms de carboni. És l'alquè més simple que presenta isomeria cis/trans (també coneguda com a isomeria E/Z); és a dir, existeix com a dos isòmers geomètrics: cis-but-2-è o (Z)-but-2-è i trans-but-2-è o (E)-but-2-è.

És un derivat del petroli, produït per craqueig catalític de petroli cru, o per dimerització de l'etilè. Els seus usos principals són en la producció de benzina i butadiè,[1] encara que també s'usa el but-2-è per produir butanona soluble, via hidratació cap a butan-2-ol i posterior oxidació.

És molt difícil separar els dos isòmers per destil·lació, ja que ambdós tenen punts d'ebullició propers (al voltant de 4 °C pel cis i prop d'1 °C pel trans[2]). Tot i això, en la majoria d'aplicacions industrials, no és necessari separar-los, ja que tots dos isòmers es comporten de forma semblant en les reaccions químiques desitjades. Una mescla típica de but-2-è conté un 70% de (Z)-but-2-è (isòmer cis) i un 30% d'(E)-but-2-è (isòmer trans). El butà i el but-1-è en són impureses habituals, presents en un 1% o més a les mescles industrials, que també contenen quantitats menors d'isobutè, butadiè i butí.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «2-Butene» (en anglès). SIDS Initial Assessment Report, febrer 1995. Arxivat de l'original el 24 de setembre 2015. [Consulta: 13 novembre 2014].
  2. Chemical Safety Information from Intergovernmental Organizations

Enllaços externs[modifica]