Bloque Independentista de Cuchas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: A Enrestida)
Infotaula d'organitzacióBloque Independentista de Cuchas
Història
Creació2007
Data de dissolució o abolició2016 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webbloqueindependentista.org Modifica el valor a Wikidata

Bloque Independentista de Cuchas (BIC) és un bloc creat per Astral (antiga joventut d'Estat Aragonès), Estau Aragonés, Chobenalla Aragonesista (joventut de la CHA), A Enrestida, Sendicato d'os Treballadors d'Aragón i Puyalón[1] el 2007 amb la intenció d'aplegar les organitzacions independentistes aragoneses en un mateix bloc que organitzi projectes en comú per a aconseguir la independència i el socialisme a Aragó.

Puyalón i Chobenalla formaven part de Chunta Aragonesista, però en 2004 Chobenalla en fou expulsada per la seva posició clarament independentista i revolucionària.[1] Des de setembre del 2008 Estau Aragonés, membre fundador, i Astral, que són les seves joventuts, no formen part del BIC. El primer fou expulsat per serioses discrepàncies amb la resta d'organitzacions del bloc, i les seves joventuts, que eren membre col·laborador, abandonaren el bloc voluntàriament. Des que es creà el bloc, han estat diversos els actes que s'han realitzat, com el festival Esfendemos a Tierra a Artieda,[2] jornades sobre sindicalisme, manifestacions en favor de la independència i el socialisme, participació en plataformes, barres i activitats alternatives a les Festes del Pilar,[3] presència en les cincomarzadas, 23 d'abril, etc.

Des que en 2010, fruit de la confluència entre Astral i Chobenalla Aragonesista,[4] es conformà l'actual Purna, que al seu torn en 2016 es va fusionar amb A Enrestida, el Bloque va deixar de tenir activitat, quedant conformat l'espai sobiranista amb Puyalón com a partit de referència i Purna com a col·lectiu juvenil i sindicat estudiantil, i SOA com el sindicat.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Diaz, Martxelo. «El independentismo aragones busca articularse y aglutinar fuerzas» (en castellà). Gara, 24-04-2009. [Consulta: 20 agost 2022].
  2. «Artieda se llenará de música en la próxima edición del festival en defensa del territorio» (en castellà). Radio Huesca, 10-07-2013. [Consulta: 11 juliol 2021].
  3. «Las barras del Bloque Independentista cierran este sábado dedicando la jornada a los 8 de Yesa» (en castellà). Arainfo, 05-10-2015. [Consulta: 20 agost 2022].
  4. Lerin, Daniel. «15-N: Chobenalla y Purna» (en castellà). AraInfo, 15-11-2016.

Enllaços externs[modifica]