Un home seriós

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: A Serious Man)
Infotaula de pel·lículaUn home seriós
A Serious Man Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióEthan Coen i Joel Coen Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióJoel Coen i Ethan Coen Modifica el valor a Wikidata
GuióJoel Coen i Ethan Coen Modifica el valor a Wikidata
MúsicaCarter Burwell Modifica el valor a Wikidata
FotografiaRoger Deakins Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJoel Coen i Ethan Coen Modifica el valor a Wikidata
VestuariMary Zophres Modifica el valor a Wikidata
ProductoraStudioCanal, Working Title Films i Relativity Media Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorFocus Features i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica, França i Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
Estrena12 setembre 2009 Modifica el valor a Wikidata
Durada105 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia dramàtica i drama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióMinnesota i Minneapolis Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientació1967 Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webfilminfocus.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt1019452 Filmaffinity: 497394 Allocine: 128311 Rottentomatoes: m/a_serious_man Letterboxd: a-serious-man Mojo: seriousman Allmovie: v395678 TCM: 736470 Metacritic: movie/a-serious-man TV.com: movies/a-serious-man AFI: 55795 TMDB.org: 12573 Modifica el valor a Wikidata

Un home seriós (títol original en anglès: A Serious Man) és una pel·lícula estatunidenco-britànico-francesa dirigida per Joel Coen i Ethan Coen estrenada el 2009. Aquesta pel·lícula és una comèdia d'humor negre i particularment d'humor jueu en la línia de la seva precedent pel·lícula, Cremeu-ho després de llegir-ho. Ha estat doblada al català.[1]

Argument[modifica]

El 1967[2] a Minneapolis, Larry Gopnik, un professor de física a l'espera d'un lloc de professor titular, veu la seva vida esfondrar -seprogressivament quan la seva dona Judith demana el divorci per casar-se amb el seu amic, Sy Ableman, vidu des de fa tres anys. L'ambient en la família de Larry Gopnik no és el millor possible des d'alguns mesos: la seva filla, Sarah, obsessionada per la seva aparença, no somia més que en refer-se el nas, el seu fill, Danny, es refreda a l'escola hebraica i passa el seu temps davant les sèries de televisió dels anys 1960 o a escoltar la ràdio durant les classes, i finalment el seu germà irresponsable, Arthur, no vol anar-se’n de la seva llar i ocupa el canapè des de fa mesos omplint foscos quaderns de símbols de la càbala. Gopnik és forçat per la seva esposa a marxar de la seva llar per instal·lar-se en un motel lamentable de la ciutat durant el temps del procediment de divorci.

A la universitat, la situació de Gopnik no és gaire millor. En efecte, ha rebut una proposició de propina d'un estudiant coreà que ha suspès el seu examen i que el denuncia. Cartes de difamació segueixen llavors al director del departament de física que presideix el comitè abans de pronunciar-se sobre la seva titulació.

Davant l'allau de problemes que s'afegeixen cada dia al seu diari ben regulat de professor de física quàntica, Gopnik intenta trobar solucions i reconfort amb diferents rabins tot incapaços d'aportar cap ajuda. Progressivament, el pes de la seva vida s'abat sobre les seves espatlles que cedeixen una mica més cada dia. Gopnik obté finalment la titulació del seu lloc de professor en la facultat i Sy Ableman mor oportunament d'un accident de la carretera en el moment exacte i torbador que ell mateix és implicat en un altre accident. Rep llavors una trucada telefònica del seu metge personal que li demana que vingui a discutir amb urgència els seus últims resultats mèdics.

Comentaris[modifica]

La pel·lícula il·lustra la imprevisibilitat, la injustícia i la incomprensibilitat de la vida que sembla de vegades acarnissar-se amb algunes persones reservant-los desgràcies sobre desgràcies, com en la història de Job a la Bíblia. Aquesta imprevisibilitat és reflectida fins a l'ensenyament de Gopnik que s'entesta a descriure el principi d'inalgunesa de Heisenberg i l'experiència del Gat de Schrödinger.

Repartiment[modifica]

Richard Kind rebent el seu premi en els Independent Spirit Award el març de 2010

Al voltant de la pel·lícula[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. esadir.cat. Un home seriós. esadir.cat. 
  2. Film Focus. A Serious Man Production Notes (en anglès). Film Focus. entrevista dels germans Coen
  3. localitzacions (en francès). 
  4. «Un tipo serio (2009) - Awards». IMDb. Arxivat de l'original el 2016-02-08. [Consulta: 30 maig 2012].

Enllaços externs[modifica]