Abacà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAbacà
Musa textilis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font deabacà Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN158542150 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreZingiberales
FamíliaMusaceae
GènereMusa
EspècieMusa textilis Modifica el valor a Wikidata
Née, 1801

La Musa textilis és el nom científic d'una planta emparentada amb la banana, de fruit no comestible, les beines foliars del qual, poden arribar fins als 2 metres de longitud (la planta fa de llarg uns 8 metres d’alçada), s'utilitzen per elaborar una fibra tèxtil; de color blanquinós, amb la qual es confeccionen cordes i teixits bastos. Anomenada abacà, (plural: abacàs, del tagal abaká) o cànem de Manila i que s'utilitza com a primera matèria principalment a la indústria tèxtil i paperera.

L'abacà és menys resistent que el bananer, requereix sòls permeables, amb preferència volcànics, un clima càlid, amb precipitacions abundants distribuïdes tot al llarg de l'any, i una humitat permanent. Cal preparar el terreny llaurant profundament fins a uns 50-60 cm. La sembra és feta a base de llavors, rebolls i trossos de rizoma. La collita sol començar al cap de divuit mesos, i la plantació se sol conservar uns dotze anys.

Originària de les Filipines, és una planta que necessita un clima equatorial i és conreada també a Borneo a Sumatra, a Sabah i a l’Amèrica ístmica, les plantacions del qual foren impulsades per la necessitat de proveir les forces aliades durant la Segona Guerra Mundial.

No s'ha de confondre el cànem amb el cànem de Manila, ja que són dues fibres (materials) diferents.

Plantació d’abacà i fibres de la planta assecant-se.

Composició[modifica]

Principalment cel·lulosa, lignina i pectina.

Conreu[modifica]

Es fa la collita d'abacà cada tres a vuit mesos tallant la planta però deixant les arrels que fan una nova planta. La fibra s'obté de la polpa de la planta i d'ella se'n fan cordes molt resistents al sol, l'aigua i el vent. També s'usa en la indústria del paper.

Enllaços externs[modifica]