Abadejo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «bacallà».
Infotaula d'ésser viuAbadejo
Pollachius pollachius Modifica el valor a Wikidata

Pollachius pollachius.
Estat de conservació
Risc mínim
UICN18125103 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
OrdreGadiformes
FamíliaGadidae
GènerePollachius
EspèciePollachius pollachius Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758

L'abadejo[1][2] (Pollachius pollachius) és un peix de la família dels gàdids, similar al bacallà, amb el ventre gris, el dors gris verdós fosc i que fa entre 70 i 80 centímetres de llarg. És habitual en el golf de Biscaia i l'oceà Atlàntic.

És considerat com un peix magre, puix que conté un 1% de lípids. És venut a trossos, rodelles, filets o sencer. La seua semblança amb el bacallà fa que sovint siga venut com a tal i en certes zones el nom "eglefí" o "abadejo" (segons la zona) es fa sinònim de "bacallà".

Als països nòrdics se'l sotmet a un procés d'assecat, com també es fa amb un altre peix similar de la mateixa família, el carboner; en ambdós casos reben el nom de klippfisch. És molt característic de la cuina escocesa, a la qual a més d'en forma de klippfish es menja també molt sovint fregit amb patates (fish and chips), en sopa (cullen skink, pumpin & smoked haddock soup, etc.), en panades o haddie pies (on es fa servir fumat, i s'hi sol afegir trossets de cansalada), en amanides (amb patata, enciam, tomàquet i maonesa), i fumat i en forma de pasta (que pot recordar la brandada de bacallà) en forma de "mandonguilles" toves (cakes), en amanides o a les arbroath toasties, per exemple.

Referències[modifica]

  1. TERMCAT
  2. De vegades mal anomenat Eglefí