Abdel Khalek Mahjoub

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Abdul Jalik Mahjub)
Infotaula de personaAbdel Khalek Mahjoub

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ar) عبد الخالق محجوب Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement23 setembre 1927 Modifica el valor a Wikidata
Omdurman (Sudan) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 juliol 1971 Modifica el valor a Wikidata (43 anys)
Kobar prison (Sudan) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata (Penjament Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista del Sudan Modifica el valor a Wikidata
Altres
Condemnat perintent de cop d'estat Modifica el valor a Wikidata

Abdel Khaliq Mahjub o Abdel Khalek Mahgoub[1] (àrab: عبد الخالق محجوب, ʿAbd al-Ḫāliq Maḥjūb) (Omdurman, 23 de setembre de 1927 - Khartum, 28 de juliol de 1971) fou un polític sudanès, membre del Partit Comunista del Sudan.

Fou secretari general durant el període democràtic i exercia el càrrec quan va pujar al poder Gaafar al-Nimeiry el 25 de maig de 1969. Fou deportat a Egipte l'abril de 1970 però va poder tornar uns mesos més tard; van començar les tensions entre el govern i el partit; dotze membres destacats de l'organització van formar un nou partit comunista liderat per Ahmed Suleiman, antic ambaixador sudanès a Moscou i aleshores ministre d'Indústria, i Muavia Ibrahim, ministre de Treball; Joseph Garang va restar membre del partit comunista original. Mahjub fou arrestat altre cop el mes de desembre. El 12 de febrer de 1971 al-Nimeiry va prometre eliminar el Partit Comunista, si bé després això fou suavitzat per aclarir que eliminaria als mals comunistes i deixaria als bons. De fet tres ministres comunistes romanien al govern.

El 29 de juny de 1971 Mahjub es va poder escapar del camp on estava detingut i es va dirigir a Khartum (30 de juny de 1971), on va restar a la clandestinitat. Mentre Hashim al-Atta, un militar comunista que havia estat facilitant informació confidencial del govern al Partit fins a la seva destitució el novembre de 1970, amb alguns companys més de l'exèrcit, tenia preparat un cop d'estat que va executar amb audàcia i de manera professional el dia 19 de juliol, dominant la situació sense sang i prenent totes les mesures per evitar un contracop. Al-Nimeiry fou arrestat. Encara que es va dir que assessors soviètics i l'ambaixada havien participat en el cop, el cert és que els comunistes com a partit (només alguns individuals) i els soviètics, no hi van estar implicats. La intervenció d'Egipte i Líbia per capgirar la situació va enderrocar al nou govern al cap de tres dies. Deu militars foren executats per afusellament immediatament després de ser jutjats per una cort marcial; el ministre Garang, el secretari dels sindicats El-Shaykh, i Mahjub, foren jutjats el dia 27; el judici de Mahjub fou inicialment públic però es va suspendre abans d'una hora i quan es va reprendre va seguir en secret. El 28 Mahjub fou penjat a la forca com els altres civils condemnats.

Com a nou líder del partit va emergir Muhammad Ibrahim Nugud.

Escrits[modifica]

  • New Horizons (1956)
  • Defense before Military Courts (1966)
  • Rectifying the Wrongs in Working amongst the Masses: Report Presented to the Central Committee of the Sudanese Communist Party (1963)
  • Socialist Schools in Africa (1966)
  • Marxism and the Quandaries of the Sudanese Revolution (1967)
  • Marxism and Linguistics (n.d.)
  • Literature in the Age of Science (1967)
  • On the Program (1971)

Bibliografia[modifica]

  • Abusharaf, Rogaia Mustafa. (2009, Summer). Marx in the Vernacular: Abdel Khaliq Mahgoub and the Riddles of Localizing Leftist Politics in Sudanese Philosophies of Liberation. South Atlantic Quarterly, 108:3, 483–500.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. El seu nom apareix transcrit de formes molt diverses. La primera part del nom, Abdel, també es pot trobar com Abd al- o Abdul; la segona, Khaliq, també pot transcriure's com Khalik, Khaleq, Khalek, Jalik, Jalek, Jaliq i Jaleq. Finalment, el seu cognom pot transcriure Mahjub, segons la pronunciació àrab clàssica, o Mahgoub, segons la pronunciació local.