Abidjan

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 13:19, 8 jul 2016 amb l'última edició de Stïnger (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Plantilla:Infotaula geografia políticaAbidjan

Localització
Map
 5° 20′ 11″ N, 4° 01′ 36″ O / 5.3364°N,4.0267°O / 5.3364; -4.0267
PaísCosta d'Ivori Costa d'Ivori
Capital de
Població humana
Població4.980.000 (2016) Modifica el valor a Wikidata (2.350,17 hab./km²)
Gentiliciabidjanais
Llengua utilitzadanzema
ebrié
abure Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície2.119 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat pergolf de Guinea Modifica el valor a Wikidata
Altitud12
Creació1898 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Membre de
Identificador descriptiu
Fus horari
UTC+0
Prefix telefònic00225 Modifica el valor a Wikidata
ISO 3166-2CI-AB Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webdistrictabidjan.ci Modifica el valor a Wikidata

Abidjan és la ciutat principal de la Costa d'Ivori i el seu centre comercial i financer, i en va ser la capital administrativa de 1933 a 1983; també és la capital del Districte Autònom d'Abidjan. Situada a 5° 25′ N i 4° 2′ O, s'aixeca vora la llacuna d'Ébrié, damunt diverses penínsules i illes adjacents, connectades per ponts. Té 3 796 677 habitants[1] i 5.060.858 a l'aglomeració (estimació de 2006), cosa que en fa la ciutat més poblada de l'Àfrica Occidental després de Lagos (Nigèria) i una de les més habitades del continent africà.

Té un important port de mar, connectat a la costa del golf de Guinea, un dels principals de la regió. Les indústries principals són l'alimentària, automobilística, tèxtil i química, en què destaca la producció de sabons. Al departament d'Abidjan també hi ha una important refineria de petroli. Prop del port hi ha també l'Aeroport Internacional de Port Bouët.

Un temps una de les ciutats més pròsperes i pacífiques de l'Àfrica, a partir del començ de la guerra civil del 2002 ha esdevingut en una de les més perilloses del continent, amb episodis d'avalots contra la població estrangera i una greu augmentació de la criminalitat.

Història

Vista nocturna del modern centre urbà de Le Plateau, el barri dels negocis, vora la llacuna d'Ébrié

La ciutat va créixer arran de la construcció d'un nou moll el 1931 i a causa de la seva designació com a capital de la colònia francesa el 1933. La inauguració del canal de Vridi el 1951 va permetre un important creixement del seu port, que passava a estar connectat amb el mar. El 1983, Yamoussoukro fou designada la nova capital estatal, però la majoria de les oficines del Govern i les ambaixades encara són a Abidjan.

Llocs d'interès

La ciutat és la seu de la Universitat d'Abidjan, de diversos instituts tècnics, de la biblioteca nacional i de diversos museus.

Com a llocs destacats trobem la catedral de Saint-Paul (projectada per Aldo Spiritom), el Museu Municipal d'Art Contemporani de Cocody i la reserva forestal del Parc du Banco. El barri de Le Plateau és conegut pels seus gratacels, fet inusual a l'Àfrica Occidental. És el centre de negocis d'Abidjan. Amb les seves botigues de categoria i les terrasses dels cafès, Le Plateau és el lloc preferit dels passavolants. El barri és també la seu de diversos bancs.

Referències

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Abidjan

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina