Abismos de pasión

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaAbismos de pasión
Fitxa
DireccióLuis Buñuel
Protagonistes
ProduccióÓscar Dancigers
Abelardo L. Rodríguez
GuióEmily Brontë
Luis Buñuel
MúsicaRaúl Lavista
FotografiaAgustín Jiménez
MuntatgeCarlos Savage
DistribuïdorPlexus
Dades i xifres
País d'origenMèxic
Estrena1954
Durada91 min
Idioma originalcastellà
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enCims borrascosos Modifica el valor a Wikidata
GènereDrama romàntic

IMDB: tt0046675 Rottentomatoes: m/wuthering_heights_1954 Letterboxd: wuthering-heights-1954 Allmovie: v60060 TCM: 96326 TMDB.org: 43328 Modifica el valor a Wikidata


Abismos de pasión (1954) és una pel·lícula dirigida per Luis Buñuel. El 1931, Buñuel i Pierre Unik havien escrit un guió cinematogràfic basat en la novel·la Cims borrascosos d'Emily Brontë, però no podien finançar-la. La pel·lícula de 1954 va ser produïda per Óscar Dancigers i protagonitzada per Irasema Dilián i Jorge Mistral en els papers de Catherine Earnshaw i Heathcliff.

Argument[modifica]

Alejandro torna a la finca El Robledal després de ser absent deu anys. El seu desig és casar-se amb Catalina, el seu amor de joventut. Però aquesta ja s'ha casat amb Eduardo. Per despit es casarà amb la cunyada de Catalina, Isabel, però en no estimar-la la tractarà amb distància i menyspreu. Alejandro i Eduardo tenen un dur enfrontament, i Catalina mor. Alejandro tracta de baixar al panteó on reposen les restes de Catalina per besar-la, però Ricardo, germà de la morta el mata d'un tret.

Producció[modifica]

Luis Buñuel va acariciar molt de temps el projecte d'adaptar la novel·la d'Emily Brontë al cinema. En els anys 30, redacta un guió inspirat en el llibre en col·laboració amb el poeta Pierre Unik, però el projecte no es realitza.

Durant els anys 50, establert a Mèxic des de fa diversos anys, el productor Oscar Dancigers li ofereix a Buñuel realitzar una comèdia musical. Es nega i proposa filmar 'Abismos de pasión'. L'acció del llibre és transposat d'Anglaterra a Mèxic: Heathcliff es converteix en Alejandro i Cathy, Catalina. En el transcurs del rodatge, Buñuel ha de tractar amb un pressupost modest i un repartiment imposat pel productor. Per aquestes raons, continuarà sent sempre bastant crític respecte a aquesta pel·lícula. Tanmateix, encara que hagi pres certes llibertats respecte a la novel·la, es considera en general que Buñuel ha sabut ser fidel a l'atmosfera romàntica i tenebrosa de l'obra d'Emily Brontë.

Repartiment[modifica]

Enllaços externs[modifica]