Ablució

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Musulmans precticant ablucions a Istanbul

Una ablució (del llatí ablutio, "em rento; rentat") és la purificació ritual d'algunes parts del cos abans d'un acte religiós. El fet d'utilitzar l'aigua com a símbol purificador és un acte força estès entre diverses creences; en el judaisme i l'islam encara és ben vigent, mentre que en el cristianisme ha gairebé desaparegut, llevat de l'acte del baptisme. Altres grans religions també hi recorren, com ara l'hinduisme o el xintoisme.

Entre els rituals del judaisme existeix el bany micvé, que consisteix en la immersió total del cos per tal de purificar les persones i objectes impurs, així com els nous conversos (acte que es troba a l'origen del sagrament del baptisme cristià).

En l'islam hom ha de practicar ablucions, anomenades wudhú, principalment abans de pregar i de practicar el ritual del tawaf (circumval·lacions al voltant de la Kaba); aquestes consisteixen a rentar-se les mans, el cap, la boca i els peus mentre es recita la xahada. En certs casos també es practica la immersió o neteja completa del cos (ghusl).