Nafi ibn al-Àzraq al-Hanafí al-Handhalí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Abu-Raixid Nafi ibn al-Àzraq)
Infotaula de personaNafi ibn al-Àzraq al-Hanafí al-Handhalí
Biografia
Naixementsegle VII Modifica el valor a Wikidata
Mortgener 685 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam, kharigisme i azraquisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAzraquisme Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióteòleg Modifica el valor a Wikidata
AlumnesNajda ibn Àmir al-Hanafí Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteRevolta d'Ibn az-Zubayr Modifica el valor a Wikidata

Nafi ibn al-Àzraq al-Hanafí al-Handhalí (mort en 685) fou el fundador de la branca azraquita dels kharigites.

Era fill d'un llibert d'origen grec i seguidor de les doctrines kharigites. El 683, va donar suport a Abd-Al·lah ibn az-Zubayr quan estava assetjat a la Meca pel general sirià Al-Hussayn ibn Numayr.[1] Una vegada aixecat el setge, va retornar a Bàssora amb els altres caps del seu grup, Najda ibn Amir i Abd-Al·lah ibn Ibad; allí, en ser anunciada la mort del califa Yazid ibn Muàwiya, van esclatar desordres, i els homes de Nafi van matar el governador Massud ibn Amr al-Atakí, que havia estat designat per Ubayd-Al·lah ibn Ziyad, i després es van oposar al governador Úmar ibn Ubayd-Al·lah, enviat per Abd-Allah ibn az-Zubayr; Úmar va haver de conquerir la ciutat per la força amb el suport de la població que estava contra Nafi. Aquest i la seva gent van haver de sortir de Bàssora, però es van quedar a la rodalia, i van rebre reforços dels seus correligionaris d'altres llocs; van passar a l'atac, derrotaren Úmar ibn Ubayd-Al·lah i recuperaren Bàssora.

Ibn az-Zubayr va enviar llavors un exèrcit dirigit per Múslim ibn Uways i fou probablement llavors quan els kharigites es van dividir entre moderats o ibadites i radicals o azraquites, generalment fixada l'any 684/685, els primers partidaris de Múslim i els segons oposats. Els ibadites es van quedar a Bàssora i els azraquites van sortir de la ciutat i, sota la direcció de Nafi, es van dirigir al Khuzestan, a la zona d'al-Ahwaz. Múslim els va atrapar a Dulab i es va lliurar una batalla durant la qual Nafi va morir.[2] El va succeir Ubayd-Al·lah ibn al-Màhuz, que va seguir la batalla fins que els homes de Múslim, cansats, es van retirar a Bàssora.

Referències[modifica]

  1. «Azāriḳa» (en anglès). Encyclopadeia of Islam. [Consulta: 12 agost 2023].
  2. Baalbaki, Munir. Dar al-Alam Lamlayin. فرهنگ‌زندگی‌نامهٔ المورد (Diccionari de biografia Al-Mawrid, entrada Nafee bin Azraq.) (en àrab), 1992, p. 451. ISBN 9953901163. 

Bibliografia[modifica]

  • R. Runinaci, Il Califfo Abd al-Malik b. Marwan e gli Ibaditi, 1954.

Vegeu també[modifica]