Abu Sahl Muhammad

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAbu Sahl Muhammad
Biografia
Mort1054 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósecretari Modifica el valor a Wikidata

Abu Sahl Muhammad ibn Husayn al-Zuzani (mort entre 1050 i 1059) fou un cortesà gaznèvida sota els sultans gaznèvides Mahmud ibn Sebuktegin (998-1030) i Masud I ben Mahmud (1030-1041). Era fill d'un erudit religiós.

Fou tutor del fill del visir Ahmad ibn Hasan al-Maymandi. Va escriure panegírics del successor d'al-Maymandi al visirat, Abu Ali Hasan ibn Muhammad al-Mikal al-Nisahapuri al-Hasanak (1025-1030), i fou vicegovernador d'Herat quan fou governador d'aquesta el príncep Masud (després sultà).

A la mort de Mahmud va fugir a Damghan on es va trobar amb Masud que no tenia prou equipament per oposar-se al seu germà Muhammad ibn Mahmud; fou en la pràctica el seu visir.

Al pujar al tron Masud poc després va negociar en nom d'aquest amb al-Maymandi, alliberat de presó, i aquest fou nomenat altre cop visir i Abu Sahl va ser designat administrador de l'exèrcit, lloc que no li va donar satisfacció i va excitar al sultà contra els que considerava els seus enemics, aconseguint la detenció i execució de l'antic visir Hasanak. Va convèncer el sultà (contra el consell d'al-Maymandi) de reclamar els regals que Muhammad ibn Mahmud en el seu breu regnat havia fet als amirs i notables; fou encarregat d'aquesta tasca i les seves pressions van fer perdre al sultà molts partidaris i ell mateix es va fer odiós.

Després va incitar al sultà contra el khwarizshah Altuntash i va aconseguir un firman que el destituïa i ordenava la seva detenció; però el firman va caure en mans d'Altuntash abans de ser executat i el sultà, per por d'una revolta d'Altuntash, va ordenar la detenció d'Abu Sahl que fou empresonat a Kuhandez, i les seves propietats (a Merv, Zuzan, Nisahpur, Ghor, Herat, Badgis, Gazni i Balkh) foren confiscades. Totes aquestes maquinacions van comportar que per un temps Khurasan passés a mans d'Altuntash.

Abu Sahl fou alliberat i proposat com a subgovernador de Rayy però no fou nomenat; tot i així va tornar a la cort i es va barrejar en noves maquinacions fins que el sultà el va destituir de tots els càrrecs.

A la mort d'Abu Nasr Moshkan el 1040, Abu Sahl fou nomenat cap del secretariat recuperant certa influència. Abu Sahl va restar al costat del sultà a la batalla de Dandanakan amb els seljúcides i va aconsellar prendre una actitud ferma contra els invasors.

Masud li va imputar alguna responsabilitat en la revolta d'Abu l-Fazl Kornaki a Bust i el va enviar a aquest lloc per arranjar l'afer, cosa que va aconseguir i a la tornada fou nomenat altre cop cap secretari pel nou sultà Mawdud ibn Masud (1041-1050).

Va morir en aquests anys i la seva activitat fins a la seva mort és desconeguda.

Bibliografia[modifica]