Abutsu-ni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAbutsu-ni

Abutsu-ni. Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 阿仏尼 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1209 Modifica el valor a Wikidata
Mort1283 Modifica el valor a Wikidata (73/74 anys)
Dades personals
ReligióBudisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPoesia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptora, poetessa, monja Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeFujiwara no Tameie Modifica el valor a Wikidata
FillsReizei Tamesuke, Reizei Tamemori Modifica el valor a Wikidata

Abutsu-ni (japonès: 阿仏尼, «monja Abutsu») és el sobrenom d'una escriptora japonesa.

Abutsu-ni (1209 - 1283) fou filla del governador Taira no Norishige, de la província de Tajima. Va ser dama de companyia d'Ankamo-In Kuniko, filla del príncep Morisada (1179-1223). Es va casar amb Fujiwara no Tameie (1198-1275), vidu amb dos fills, amb qui va tenir molta descendència. Quan el seu marit es va morir, ella es féu monja budista i agafà el nom d'Abutsu-ni, que és el nom amb la que és coneguda en el món de la literatura japonesa. Les seves obres són Diari de la nit del setzè dia del mes (Izayoi Nikki), La grua a la nit (Yoru no tsuru), Records d'un petit somni (Utatane no ki), entre d'altres.

L'obra Izayoi Nikki és la narració d'un viatge de l'escriptora que va fer el 1277 de Kyoto a Kamakura per defensar la propietat del seu fill Tamesuke davant dels jutges de la ciutat d'una granja a la província de Harima, que li volia prendre el seu germanastre Tameuji. L'any 1280 va guanyar el cas. El viatge va començar el setzè dia de la desena lluna i explica tot el que hi va veure, escoltar i buscar. L'estil de l'obra és sensible i proper a l'etapa Heian, encara que fou escrit en el període Kamakura. Al final del diari hi ha una “naga-uta” (poesia llarga, composta de versos de cinc i set síl·labes alternades, amb un vers final de set síl·labes), que serà prenunci de la poesia de l'era Tokugawa.

Bibliografia[modifica]

  • González Porto-Bompiani (coord). Diccionario de autores, vol I. Montaner y Simón,S.A. 1963. Nº Registre:M 3843-63.
  • González Porto-Bompiani (coord). Diccionario literario, vol VII. Montaner y Simón,S.A. 1959. Depósito Legal:B 1.352-1959.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Abutsu-ni