Accés directe

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'accés directe és un terme usat en els sistemes operatius Microsoft Windows per referir-se a un fitxer o objecte el contingut del qual conté instruccions que redirigeixen a un altre fitxer del sistema de fitxers o a un lloc de la xarxa. Està representat per una icona amb una fletxa corbada. Generalment es troba a l'Escriptori. El Menú Inici es compon d'accessos directes, i és utilitzat generalment per accedir als programes instal·lats. Aquest tipus de fitxer té l'extensió .lnk (o link).

Aquest fitxer conté informació sobre una ubicació (programa o document) i icona personalitzat. Aquest fitxer no és modificable per un editor de text, només es pot editar des de l'Explorador de Windows o generat automàticament per un Instal·lador de programa.

Enllaços durs i Junction points (NTFS)[modifica | modifica el codi]

NTFS suporta enllaços durs a fitxers regulars. Això significa que poden tenir diversos fitxers apuntant a un sol fitxer real. Sobre aquesta característica se suporten els àlies, implementat per a l'usuari final a partir de Windows Vista.

També hi ha una altra característica de NTFS (> 3.0) anomenada Junction NTFS, que permet crear enllaços simbòlics només a directoris (no a fitxers regulars), d'una forma més transparent que els accessos directes a una carpeta.

Ambdues característiques no estan documentades per a l'usuari final i no es recomana utilitzar-les (sobretot JP) a menys que l'usuari sàpiga el que fa.

UNIX[modifica | modifica el codi]

En Unix, Linux i altres sistemes operatius similars, existeixen els conceptes d'enllaç dur i enllaç simbòlic. El primer és un nom i ubicació per a un mateix fitxer, mentre que el segon és un fitxer especial el contingut és una ruta a una altra ubicació.

Mac OS/Mac OS X[modifica | modifica el codi]

Article principal: Àlies (Mac OS)

Les versions de Mac OS des de la 7 fins a la 8.1 mantenen un concepte similar anomenat àlies, que l'usuari distingeix d'altres fitxers normals pel seu nom en cursiva. En Sistema 8.5, s'afegeix una altra marca, una "Fletxa d'àlies", de color negre sobre un petit requadre blanc, similar als usats en Microsoft Windows.

En Mac OS X, els noms d'àlies ja no estan en cursiva, però la fletxa es conserva. Els àlies són similars en forma i concepte als enllaços simbòlics de Unix, només que aquests són més flexibles.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Nota[modifica | modifica el codi]