Accident en el trajecte

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Accident in itinere)

Un accident en el trajecte[1] (o també, accident in itinere)[2] és, tant en l'entorn d'higiene i seguretat laboral com en dret laboral, l'accident de treball ocorregut al treballador durant el desplaçament des del seu domicili fins al seu lloc de treball, i viceversa, amb la condició que el treballador no hagi interromput el trajecte per causes alienes a la feina. Aquest tipus d'accident s'assimila, pel que pertoca a les seves conseqüències legals, a un accident esdevingut en el mateix centre de treball, per haver estat causa de la necessitat de traslladar-se del treballador amb motiu de la seva ocupació. In itinere és una locució llatina que significa 'en el camí' (del treball). Es refereix, per tant, a un succés o fet que transcorre en el trajecte entre dos punts (casa i lloc de treball).[3]

Història[modifica]

La revolució industrial i la consegüent concentració de la població a les ciutats incrementà els accidents de la circulació perquè les persones ja no treballaven predominantment en el seu domicili com fins aleshores, sinó que ho feien en fàbriques i tallers cap als quals havien de traslladar-se des dels seus habitatges.

A mesura que creixien les ciutats, augmentava també la distància que havien de recórrer per arribar al lloc de treball i, per tant, el risc d'accidents. Aquesta situació va tornar necessari que les normes protectores del treballador en matèria d'accidents de treball s'estenguessin, primer a la tasca dels jutges i després a la legislació, als accidents in itinere.

Determinació de la qualificació[modifica]

La qualificació d'un accident com in itinere requereix una valoració de les circumstàncies del cas (determinació de quin és el trajecte més directe, si hi ha concordança entre l'hora de l'accident i l'horari d'entrada i sortida del treball, etc.), que pot donar lloc a solucions controvertides. El treballador que pateix un accident d'aquest tipus, que majoritàriament és de trànsit, té tots els drets que deriven d'un accident laboral, a menys que hi hagi hagut culpa greu del treballador.

Altres tipus de causes a part de l'accident de trànsit poden ser, per exemple, patir una caiguda pujant o baixant les escales per les quals s'accedeix al seu habitatge o caminant pel carrer.

Causes[modifica]

Són les mateixes que per a qualsevol accident de trànsit:[4]

  • Excés de velocitat.
  • Conduir amb son o sota els efectes de medicaments o de l'alcohol.
  • No guardar les distàncies de seguretat adequades amb el vehicle que el precedeix en el camí.
  • Conduir un vehicle amb falles mecàniques o de manteniment.
  • No dur el casc posat si es condueix motocicleta o si es va d'acompanyant en aquesta.
  • No dur cordat el cinturó de seguretat si es condueix un automòbil.
  • Conduir trobant-se cansat.
  • Conduir distret.
  • No respectar les normes de trànsit.

Sense oblidar qualsevol complicació sorgida per causes climatològiques (gel, boira) o per deficiències en el traçat de la via (error en el peralt, asfalt lliscant), per exemple.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana». [Consulta: 17 abril 2021].
  2. Vico, Antonio Benavides. Análisis práctico de las prestaciones de la Seguridad Social (en castellà). Lex Nova, 1 de març de 2008. ISBN 9788484067757 [Consulta: 12 novembre 2015]. 
  3. «Què és un accident in itinere?». [Consulta: 24 abril 2014].
  4. «Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de las Islas Baleares de 5 de noviembre de 2012». Poder Judicial de España, 05-11-2012.

Bibliografia[modifica]

  • Pina Vara, Rafael (1994), Diccionari de dret , Mèxic: Editorial Porrúa, S. A. ISBN 968-432-123-6

Enllaços externs[modifica]