Blada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Acer opalus)
Infotaula d'ésser viuBlada
Acer opalus Modifica el valor a Wikidata

Fulles de blada a la tardor Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitsàmara Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN193844 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSapindales
FamíliaSapindaceae
GènereAcer
EspècieAcer opalus Modifica el valor a Wikidata
Mill., 1768

La blada o rotaboc (Acer opalus)[1] és una espècie de planta amb flors del gènere Acer dins la família de les sapindàcies (Sapindaceae). És un arbre natiu d'Europa, Turquia, el Caucas i Algeria.[2]

Addicionalment pot rebre els noms d'arracader, auró, auró de fulla plana i blada de fulla gran. També s'han recollit les variants lingüístiques blasera i oró..[1]

Pot assolir fins a 15 metres d'alçada, amb el limbe de les fulles dividit en 3 o 7 lòbuls aguts, retallats i amb entrants poc profunds. La seva escorça és llisa i de color gris i en els exemplars més vells es torna de color grogosa. Floreix de març a maig i fructifica cap al setembre. L'angle de les ales del fruit, que és en sàmara, és agut o recte. Els fruits maduren a la tardor.

Als Països Catalans, es troba sobretot a les rouredes de l'estatge montà i de la muntanya mediterrània, entre 350 i 1.750 metres d'altitud,[3] on les seves capçades vermelles a la tardor destaquen sobre les marronoses dels roures.

Taxonomia[modifica]

Subespècies[modifica]

Dins d'aquesta espècie es reconeixen les dues subespècies següents :[2]

A la nostra terra se'n fa la subespècie Acer opalus subsp. opalus, de fulla més gran (> 8 cm), més arrodonida i amb menys lòbuls. La trobem a les rouredes de roure martinenc i en altres boscs caducifolis poc humits entre els 600 i els 1.750 m; la seva àrea de distribució s'estén cap al nord per l'Europa del sud no mediterrània.[4] A les publicacions antigues també se cita Acer opalus subsp. granatense, però avui dia es considera una espècie amb el nom d'Acer granatense,[5] la blada de fulla petita.

Sinònims[modifica]

Els següents noms científics són sinònims homotípics d'Acer opalus:[2]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Acer opalus». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 24 febrer 2022].
  2. 2,0 2,1 2,2 «Acer opalus» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 9 juliol 2023].
  3. «Banc de dades de biodiversitat de Catalunya». [Consulta: 25 juny 2016].
  4. Masclans i Girvès, Francesc. Guia per a conèixer els arbres. (8a. ed. 1988). Barcelona: Montblanc-Martín/CEC, 1958. ISBN 84-85135-41-5. 
  5. «Acer opalus subsp. granatense» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 9 juliol 2023].