Sapindàcies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aceraceae)
Infotaula d'ésser viuSapindàcies
Sapindaceae Modifica el valor a Wikidata

fulles i fruits de Litchi chinensis
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSapindales
FamíliaSapindaceae Modifica el valor a Wikidata
Juss., 1789
Tipus taxonòmicSapindus Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
EstatusNomen conservandum Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Xanthocerataceae
Hippocastanaceae Modifica el valor a Wikidata

Les sapindàcies (Sapindaceae) són una família de plantes angiospermes de l'ordre de les sapindals (Sapindales)[1] dins del clade de les màlvides, un subclade de les ròsides.[2] Inclou unes 2.000 espècies de distribució cosmopolita, agrupades en uns 140 gèneres.[3] Dins d'aquesta família hi ha espècies ben conegudes com ara castanyer bord (Aesculus hippocastanum), els aurons (Acer), el litxi (Litchi chinensis) o el rambutan (Nephelium lappaceum).

Descripció[modifica]

Són arbres, arbusts, lianes o herbes, de fulles alternes i sovint amb cèl·lules secretores. Flors hermafrodites o unisexuades, zigomorfes, en general pentàmeres, generalment amb un disc anul·lar excèntric entre la corol·la i l'androceu, amb 8-10 estams; gineceu de 2-3 carpels concrescents, amb un únic òvul cadascun. Fruit variable, capsular, sec i indehiscent, esquizocarpic, en baia o drupa.

Taxonomia[modifica]

Aquesta família va ser descrita per primer cop l'any 1789, sota el nom de Sapindi,[4] a l'obra Genera Plantarum del botànic francès Antoine-Laurent de Jussieu (1748 – 1836).[5][6]

Etimologia[modifica]

La família pren el nom del gènere Sapindus, les seves espècies produeixen fruits que contenen saponines i s'utilitzen com a sabó.

Subfamílies[modifica]

Dins d'aquesta família es reconeixen les següents subfamílies:[3]

Gèneres[modifica]

Dins d'aquesta família es reconeixen els 143 gèneres següents:[4]

Història taxonòmica[modifica]

Segons les classificacions filogenètiques recents, les sapindàcies inclouen d'ara endavant també els aurons, així com els castanyer d'índies, que pertanyien respectivament, segons les classificacions clàssiques, a la família de les Aceraceae i a la de les Hippocastanaceae.

Usos[modifica]

Els extractes del castanyer d'índies (Aesculus hippocastanum) han estat utilitzats per a tractar els problemes de circulació sanguínia a conseqüència dels efectes vasoconstrictors d'aquestes saponines.

Les sapindàcies comprenen diverses espècies d'arbres fruiters com és el cas dels litxis (Litxi chinensis), o els rambutans (Nephelium lappaceum) , ambdós àmpliament cultivats a les regions tropicals.

Amb la incorporació taxonòmica dels aurons, les sapindàcies són una de les famílies més importants com a arbres ornamentals i també per a la producció de fusta de qualitat. També s'elabora el xarop d'auró extret d'alguns aurons com Acer saccharum i Acer nigrum.


Referències[modifica]

  1. Byng et alii., 2016, p. 18.
  2. Byng et alii., 2016, p. 3.
  3. 3,0 3,1 «SAPINDACEAE Jussieu» (en anglès). Angiosperm Phylogeny Website, version 14, juliol 2017. [Consulta: 21 juliol 2023].
  4. 4,0 4,1 «Sapindaceae» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 21 juliol 2023].
  5. «Sapindaceae Juss.» (en anglès). International Plant Names Index, The Royal Botanic Gardens, Kew, Harvard University Herbaria & Libraries and Australian National Botanic Gardens. [Consulta: 21 juliol 2023].
  6. Jussieu, 1789, p. 246.

Bibliografia[modifica]