Actinídia (gènere)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Actinidia)
Infotaula d'ésser viuActinídia
Actinidia Modifica el valor a Wikidata

Actinidia kolomikta Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitbaia Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreEricales
FamíliaActinidiaceae
GènereActinidia Modifica el valor a Wikidata
Lindl., 1836
Tipus taxonòmicActinidia callosa Modifica el valor a Wikidata

Les Actinídia (Actinidia) / ˌæktɪˈnɪdiə /[1] són un gènere de plantes llenyoses que, són natives de l'Àsia de clima temperat: Xina, Taiwan, Corea i Japó, i des del nord al sud-est de Sibèria i al sud fins a Indoxina. El gènere inclou arbusts que fan fins a 6 m d'alt i lianes que arriben a la zona de les capçades dels arbres a 30 m d'altura. Les fulles són alternades, simples amb el marge dentat i un llarg pecíol. Les flors són solitàries o en cimes, normalment blanques amb cinc pètals petits. La majoria de les espècies són dioiques i unes poques monoiques. El fruit és una baia amb nombroses llavors petites i en la majoria de les espècies el fruit és comestible. La majoria toleren temperatures de fins a −15 ° C (5 ° F). En la majoria d'espècies el fruit és comestible. Els fruits més coneguts a occident d'aquest gènere són l'actinidia i el kiwi.

Taxonomia[modifica]

El gènere va ser descrit per John Lindley i va ser publicat al A Natural System of Botany 439. 1836.[2] L'espècie tipus és: Actinidia callosa

Etimologia[modifica]

El nom Actinidia deriva del grec anitc [ἀκτῑ́ς] 'raig', és una referència als estils rayats de les flors.[3]

Registres fòssils[modifica]

Els macrofòssils d'Actinidia s'han recuperat del període Zanclià tardà dels jaciments del Pliocè a Pocapaglia, Itàlia.[4]

Taxonomia[modifica]

N'hi ha entre 40–60:[5]

Usos[modifica]

Els kiwis són un grup de cultius d'A. Deliciosa, i els més resistents és l'espècie Actinidia arguta, que té fruits petits que pesen 10-15 g, amb pells verdes comestibles i carn verda. Es més dur que A. deliciosa. Algunes espècies es conreen com a plantes ornamentals, sobretot A. kolomikta.

Al Japó, Actinidia polygama (vinya de plata) es destaca per tenir un efecte sobre els gats molt semblant al de l'herba gatera (Nepeta Cataria) S'esmenta a la dita 猫 に ま た た び 、 女郎 に 小 判 (neko ni matatabi, jorō ni koban, "vinya de plata per a un gat, una moneda per a una prostituta"), que significa posar a algú de bon humor proporcionant allò que més desitja.

L' Actinidia kolomikta és l'espècie més dura (a uns -40 ° C) i té una variegació a les fulles de tons blancs i rosats, fins i tot en plantes silvestres, com a fenomen inusual. El seu fruit és molt petit, pesa 8 grams o menys.

Referències[modifica]

  1. «Actinidia». The Plant List. [Consulta: 11 juliol 2021].
  2. «Actinidia Lindl.». Legacy.tropicos.org. [Consulta: 11 juliol 2021].
  3. Gledhill, D. The Names of Plants (en anglès). Cambridge University Press, 2008-03-06, p. 35. ISBN 978-0-521-86645-3. 
  4. Bertini, Adele; Martinetto, Edoardo (2008). "Messinian to Zanclean vegetation and climate of Northern and Central Italy" (PDF). Bolletino della Società Paleontologica Italiana. 47 (2): 105–121.
  5. Huang, Hongwen. Kiwifruit: The Genus ACTINIDIA (en anglès). Academic Press, 2016-06-24. ISBN 978-0-12-803067-7. 
  6. Manchester, S.R. (1994). "Fruits and Seeds of the Middle Eocene Nut Beds Flora, Clarno Formation, Oregon". Palaeontographica Americana. 58: 30–31.

Enllaços externs[modifica]