Acumulació per despossessió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'acumulació per despossessió és un concepte encunyat pel geògraf i teòric marxista anglès David Harvey que consisteix en mètodes d'acumulació originària per a mantenir el sistema capitalista, mercantilitzant àmbits fins aleshores exclosos del mercat.[1] Mentre que l'acumulació originària va suposar la implantació d'un nou sistema, segons la teoria marxista, en desplaçar el feudalisme, l'acumulació per despossessió té per objectiu mantenir el sistema actual, repercutint la crisi de sobreacumulació del capital en els sectors empobrits.[2]

El terme, segons David Harvey, defineix els canvis neoliberals produïts en els països occidentals des de la dècada de 1970 fins a l'actualitat i que estarien guiats per quatre pràctiques, principalment: la privatització, la financiarització, la gestió i manipulació de les crisis i les redistribucions estatals de la renta.[3] Els canvis es manifesten, entre altres, en la privatització d'empreses i serveis públics, que tenen en la seva arrel la privatització de la propietat comunal.[4]

Referències[modifica]

  1. «Bienes naturales y sobiranía» (en castellà). Frente Darío Santillán, 10-09-2007. Arxivat de l'original el 2008-02-13. [Consulta: 16 octubre 2013].
  2. Noda, Martín. «Paises Imperialistas e imperialismo capitalista. A propósito de la publicación del libro de David Harvey, El nuevo imperialismo» (en castellà). Arxivat de l'original el 2009-09-29. [Consulta: 16 octubre 2013].
  3. Pastor, Jaime. «"Globalización", "nuevo imperialismo", y "choque de civilizaciones". Un balance de los principales análisis y discursos sobre el actual (des)orden mundial» (en castellà). Joseluisredon.files.wordpress.com. [Consulta: 16 octubre 2013].[Enllaç no actiu] Ponència presentada al VIII Congrés Espanyol de Ciència Política i de l'Administració (setembre de 2007), pàg. 11.
  4. Varela Sánchez, Araceli; Mariño Beiras, Marcos. «Los Nuevos Rostros del Imperialismo (entrevista a David Harvey)» (en castellà). Tempos Novos, 18-01-2004. [Consulta: 16 octubre 2013].

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]