Adalbert de Praga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAdalbert de Praga

sant Adalbert en un retaule txec del s. XVI
Biografia
NaixementVojtěch de Slavník
c. 956 Modifica el valor a Wikidata
Libice nad Cidlinou Modifica el valor a Wikidata
Mort23 abril 997 Modifica el valor a Wikidata (40/41 anys)
llacuna del Vístula Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Gniezno, Catedral de Sant Vit (Praga) (una part des de 1039) 
Bisbe de Praga
19 febrer 982 –
← DětmarThiddag →
Diòcesi: bisbat de Praga
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot catòlic, escriptor Modifica el valor a Wikidata
PeríodeEdat mitjana Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsAdalbert de Magdeburg Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósbenedictí
ConsagracióSant Willigis Modifica el valor a Wikidata
bisbe i màrtir; Apòstol dels eslaus
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església catòlica, anglicanisme
Canonització997 , Roma nomenat per Gregori V
PelegrinatgeCatedral de Gniezno, Catedral de Sant Vit (Praga)
Festivitat23 d'abril (el 20 d'octubre, festivitat de la translació del cos)
Iconografiacom a bisbe amb una creu de dues astes, dues llances o un garrot o tranca; travessat per tres llances i decapitat
Patró deBohèmia, Polònia, Prússia, Hongria
Família
FamíliaDinastiia Slavník Modifica el valor a Wikidata
ParesSlavník Modifica el valor a Wikidata  i Střezislava Modifica el valor a Wikidata
GermansSoběslav Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 6871802 Modifica el valor a Wikidata

Adalbert de Praga (Vojtěch en txec, Wojciech en polonès), (Libice nad Cidlinou, Bohèmia, ca. 956 - Truso, oblast de Kaliningrad, Prússia, 23 d'abril de 997) fou un bisbe de Praga i sant catòlic.[1] És venerat com a sant per diverses confessions cristianes. Va ser una figura important en la consolidació del cristianisme a Bohèmia, va batejar els reis d'Hongria—convertint el cristianisme en religió del regne—i va evangelitzar Prússia i Pomerània. És, per això, el sant patró de Bohèmia, Hongria i Prússia, a més de patró de Polònia. És anomenat apòstol dels eslaus.[2]

Biografia[modifica]

Nasqué a Libice nad Cidlinou (Bohèmia) a la família noble dels Slavník (els Slavnikovci), una de les més poderoses del regne,[3] rival de la família regnant, els Premysl; era fill del príncep Slavník i germanastre de Radzim Gaudenty. Va estudiar durant dotze anys a Magdeburg, sota la tutela de l'arquebisbe Adalbert (més tard Sant Adalbert de Magdeburg) de qui, en morir aquest, prendria el nom com a homenatge.[4]

Estàtua de Sant Adalbert de Praga

El 3 d'abril de 983 fou nomenat bisbe de Praga a petició de Boleslau II de Bohèmia.[4] Aviat, frustrat per la manera de viure dels seus feligresos, encara practicant els costums pagans, marxà el 989 a Roma per tal de demanar al Papa que el rellevés del seu càrrec. Restà quatre anys a Itàlia i ingressà com a monjo a l'Abadia de Montecassino. El 992, l'arquebisbe de Magúncia li demanà que tornés a fer-se càrrec del bisbat de Praga i hi tornà, acompanyat d'alguns monjos benedictins. Amb l'ajut de Boleslau II va fundar, en 993 a Brevnov, la primera abadia benedictina del regne.

Va batejar el rei Géza d'Hongria i el seu fill Esteve, futur Sant Esteve d'Hongria. Continuava, però, sense aconseguir els seus objectius a Bohèmia i va tornar a Roma el 994. En 995 la seva família va ser massacrada pels homes de Boleslau II.

Adalbert va prendre la decisió de convertir els prussians. El duc Boleslau I de Polònia, futur rei de Polònia, li donà suport i li oferí una escorta militar que el va acompanyar fins a Gdańsk. Els pobles bàltics, però, no van mostrar-se oberts a la predicació i el 23 d'abril de 997, prop de Trusol (Elblag) (o a l'oblast de Kaliningrad, prop de Beregovoe), van martiritzar-lo, decapitant-lo i emapalant-ne el cap.[5]

Culte[modifica]

Reliquiari d'argent de Sant Adalbert a la Catedral de Gniezno

La llegenda diu que el duc Boleslau I el Valent va comprar el cos del sant pagant-ne el pes en or i el va fer portar a Gniezno (Polònia), on és enterrat a la catedral. Va ser canonitzat, vox populi, en 999 pel papa Silvestre II. La seva tomba va esdevenir lloc de pelegrinatge i la seva vida va ser escrita i difosa en nombroses biografies (Vita Sacti Adalberti). Va ser també venerat a Roma, Lieja i Aquisgrà.

L'any 1000, l'emperador Otó III, va pelegrinar a Gniezno i va retre homenatge al sant.

En 1038, els txecs del príncep Bretislau I van atacar Polònia, destruint Poznań i Gniezno en 1039, fent-ne traslladar les relíquies de Sant Adalbert a Praga. Diu la tradició que una part se'n va poder conservar: actualment, les restes del sant es reparteixen entre Gniezno i Praga, a la Catedral de Sant Vit. L'autenticitat, però, és dubtosa, ja que a tots dos llocs hi ha una calavera del sant (la de Gniezno va ser robada en 1923).

Adalbert va fer de Bohèmia una nació significativa en l'Europa cristiana. A Polònia, va legitimar Boleslau I en consagra-lo com a rei i reforçar-ne la posició enfront dels seus veïns. Va influir notablement en la política d'Otó III, que va fer servir el suport dels eslaus per a reforçar el Sacre Imperi.

La festivitat de Sant Adalbert de Praga és el dia de la seva mort, el 23 d'abril.[5]

Referències[modifica]

  1. Butler, Alban; Burns, Paul. Butler's Lives of the Saints: April (en anglès). A&C Black, 1999. ISBN 978-0-86012-253-1. 
  2. «Szent Adalbert». Catholic Church in Hungary. [Consulta: 7 març 2018].
  3. Molnar, 1978, p. 12.
  4. 4,0 4,1 «St. Adalbert of Prague | Saint of the Day | AmericanCatholic.org», 04-03-2016. Arxivat de l'original el 2016-03-04. [Consulta: 3 abril 2022].
  5. 5,0 5,1 Baronas, Darius. The conversion of Lithuania: from pagan barbarians to late medieval Christians (en anglès), 2015. ISBN 978-609-425-152-8. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Adalbert de Praga