Adam de la Halle

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Adam de la Halle és un trouvère nascut en el segle XIII, probablement a Arràs. És reconegut especialment per ser l'autor del Jeu de Robin et Marion, una obra de teatre datada entre el 1270 i el 1280, amb cançons intercalades. És una de les poques peces dramàtiques del segle XIII occidental que ha sobreviscut.

Part de la seva joventut la passà en l'Abadia de Vaucelles, on completà la seva educació musical. Se'l coneix també amb el motiu del Geperut d'Arràs, però, ell protestà d'aquest qualificatiu en llur poema Roi de Sicile, afirmant que mai va tenir tal defecte. Va participar en les lluites socials que agitaren el nord de França en el segle XIII, havent de refugiar-se per aquest motiu a Douai, juntament amb el seu pare. En retornar a Arràs, es casà, amb una jove anomenada Maria, de la qual en parla freqüentment en llurs obres. Segons diu un altre trouvère, anomenat Jehan Madas, va estar agregat a la casa de Robert II, comte d'Artois i nebot de Sant Lluís, al qual acompanyaren el seu viatge a Nàpols (1262), i després se'l troba al costat de Robert de Bethune, comte de Flandes, de Carles d'Anjou, germà de sant Lluís, afegint que viatjà llarg temps per l'Egipte, Palestina, Síria i Itàlia, morint a Nàpols entre 1285 i 1288.

Conreà tots els gèneres de poesia coneguts en el seu temps: cançons, rondalles, motets, sàtires, cantars de gesta, jeux o peces teatrals, etc. Els caràcters distintius de les obres d'Adam de la Halle, són elegància i delicadesa, agermanades amb una bona dosi d'enginyosa malícia i intenció picaresca. Entre llurs composicions figuren 16 entremesos (jeux parties), un poemet, mig satíric i mig elegíac, titulat Le Congie, en el què, imitant a Baude Fastaul i Joan Boudel, refereix llurs aventures en estrofes de dotze versos octosíl·labs.

El 1282 escriví en honor de Carles d'Anjou, Rei de Nàpols, el poema Roi de Sicile, elogiat per Muisis, bisbe de Tournai. Gran part de la celebritat que gaudí fou deguda a dues comèdies, titulades el Jeu Adam ou de la feuille i el Jeu de Robin et de Marion; aquesta és la primera obra còmica de les que se li coneixen fins ara: fou tan celebrada que en els amors de Robin i Marion s'han inspirat la major part de les cançons amoroses de l'edat mitjana. Seguint els costums de l'època, Adam de la Halle escrivia la música de llurs poesies i comèdies. Se l'hi atribueix també una altra obra; Le jeu du Pèlarin, advertint-se què, Congié, el Roi de Sicile i el Jeu de Adam, són les úniques produccions que manquen de música. Les obres d'Adam de la Halle es troben en gran nombre de manuscrits que existeixen a París, Aix, Arràs, Montpeller, Cambrai, Oxford, Roma i Siena.

Òpera[modifica | modifica el codi]

El compositor alemany Ernst Frank (1847-1889) va escriure una òpera dedicada a aquest personatge, que fou estrenada a Karlsruhe el 1880.[1]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Adam de la Halle Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Enciclopèdia Espasa Volum núm. 24, pàg. 1114 (ISBN 84-239-4524-3)