Addizione Erculea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Palazzo dei Diamanti vist des de Quadrivio degli Angeli

L' Addizione Erculea és una gran obra urbanística que va tenir lloc a Ferrara entre finals del segle XV i començaments del segle xvi, la primera de la seva classe en Europa. Va ser encarregada a l'arquitecte Biagio Rossetti pel Duc de Ferrara Hèrcules I d'Este (del qual agafa el nom) el 1484 després del setge de Ferrara per part de la República de Venècia. La seva funció principal era expandir l'àrea de ciutat i alhora reforçar el sistema de muralles defensives.

L'obra, que va ser realitzada entre 1492 i 1510, exaltava el prestigi de la cort dels Este i la situava a nivell de les corts europees més importants. Consta de dues artèries principals que connectaven les àrees vitals de la nova Addizione:

  • Una llarga avinguda que va de Sud a Nord i connectava el Castello Estense amb la Porta degli Angeli a la muralla (l'actual Corso Ercole I d'Este).
  • Una via d'est a oest que connecta dues portes a les muralles, l'anomenada via Equinozi (ara dividida en Corso Biagio Rossetti, Corso Porta Mare i Corso Porta Po.

Les dues artèries es creuen en el famós "Quadrivio degli Angeli", on es troben el Palazzo dei Diamanti, el Palazzo Turchi di Bagno i el Palazzo Prosperi-Sacrati. El projecte urbanístic així dibuixat ha romàs fins avui sense alteracions en la seva lògica i racionalitat moderna. El 1995 va suposar que la UNESCO reconegués el centre històric de Ferrara i l'incorporés a la llista de Patrimoni de la humanitat[1] com a exemple de ciutat dissenyada en el Renaixement, i que conserva el seu centre històric intacte que fa de Ferrara la primera ciutat moderna d'Europa.

Referències[modifica]

  1. (anglès) World Heritage Committee. 19th session «WH Committee: Report of 19th Session, Berlin 1995». [Consulta: 15 juliol 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Addizione Erculea

Bibliografia[modifica]

  • Ferrara: Planificación de la ciudad ideal. Enregistrament de vídeo. Barcelona. Áncora The Open University 1990
  • Ferrara and its province (text: Carlo Bassi i altres) Milano. Touring 2005
  • Dins la muralla. Giorgio Bassani. Barcelona Edicions 62. 1989.ISBN 84-297-2904-6