Adeje

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaAdeje
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 28° 07′ N, 16° 43′ O / 28.12°N,16.72°O / 28.12; -16.72
EstatEspanya
Comunitat autònomailles Canàries
ProvínciaSanta Cruz de Tenerife Modifica el valor a Wikidata
CapitalAdeje Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població50.167 (2023) Modifica el valor a Wikidata (473,27 hab./km²)
Geografia
Superfície106 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat peroceà Atlàntic Modifica el valor a Wikidata
Altitud280 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataJose Miguel Rodriguez Fraga Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal38670 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE38001 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webadeje.es Modifica el valor a Wikidata

Adeje és un municipi canari, pertanyent a la província de Santa Cruz de Tenerife. Està situat a l'oest de l'illa de Tenerife. El municipi també ha estat denominat Adexe, a causa del fet que en castellà antic el fonema s'escrivia X.

La principal activitat econòmica és el turisme, en la zona de Playa de las Américas particularment, on ha avançat molt en els últims anys, gràcies a un altre sector bastant desenvolupat, la construcció. És una de les zones visitades pels turistes per les seves platges i el seu clima. També es dediquen a l'agricultura de secà i són productors de raïm, cereals, tomàquets i plàtans.[1] Adeje és un important nucli turístic tant de l'illa com a nivell nacional i internacional. Aquest municipi compta amb la major concentració d'hotels 5 estrelles d'Europa[2] i, a més, té el que és considerat el millor hotel de luxe de l'estat espanyol segons World Travel Awards.[3] En el seu terme municipal es troba el parc aquàtic Siam Park, que és considerat el millor parc aquàtic de el món.[4]

Llocs d'interès[modifica]

Entre els seus atractius més importants hi ha el centre turístic del municipi Costa Adeje, que en estar prop de Los Cristianos i de la Playa de las Américas, aquests últims anys ha evolucionat molt. El Barranco del Infierno és un dels més coneguts de l'illa i molt visitat per excursionistes i turistes durant tot l'any. L'Església de Santa Ursula i El Convent compten amb nombroses obres del denominat Art Sacre.

De La Casa Fuerte la part que queda actualment dempeus es troba en estat ruïnós. Està present a l'escut de la ciutat i forma part de la història del municipi i de l'illa, amb la presència de la família Ponte, guanxes sotmesos i esclaus, molts procedents d'Àfrica. Es va construir al segle xvi per a evitar les incursions dels pirates, no obstant això, va ser visitada pel corsari John Hawkins, que mantenia una relació comercial amb la família propietària de la Casa i del Marquesat. És Monument Històric Artístic.

Costa Adeje

Persones il·lustres[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Adeje